Az USA gazdasága az első negyedévben 1,8 százalékkal növekedett éves alapon, szemben a várt 2, illetve a tavalyi utolsó negyedév 3,1 százalékával. Ennek fő oka a háztartási fogyasztás lassulása, de az ingatlanpiac és a kormányzati szektor kisebb növekedése is hozzájárult a gyengébb számokhoz.

A gyengébb adat annyiban nem volt meglepetés, hogy szerda este a Fed kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón Ben Bernanke elnök bejelentette: gyenge első negyedéves GDP-re számít az USA monetáris szerve, ez azonban átmeneti jelenség lesz.

A GDP adattal egy időben a heti munkanélküli segélyért folyamodók számáról is adatot közöltek - a vártnál rosszabb számokat publikáltak itt is. Az első ízben munkanélküli segélyért jelentkezők száma 25 ezerrel, 429 ezerre növekedett múlt héten az Egyesült Államokban - ez a legmagasabb az elmúlt három hónap során. Az elemzők azzal számoltak azonban, hogy az egy héttel ezelőtti 404 ezer főről 395 ezerre csökken a segélyért jelentkezők száma. A négyheti átlag 408 ezer fölé emelkedett, ami február közepe óta a legmagasabb adat. Ugyanakkor a hét során 68 ezerrel, 3,64 millióra csökkent azok száma, akiknek az állam már segélyt biztosított.