Csatát nyertek a cseh orvosok?

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter előzetesen megegyezett a cseh orvosok szakszervezetével (LOK) a béremelés mértékéről, így most úgy tűnik, elhárult a veszélye annak, hogy március elsejétől a kórházi orvosok mintegy negyede – 3800 – otthagyja az egészségügyet.
Sidó Zoltán, 2011. február 16. szerda, 05:30
Fotó:

A szerdai Napi Gazdaság cikke

A megegyezés értelmében az orvosok idén havi 5-8 ezer koronás (55-88 ezer forint) béremelésben részesülnek, 2012-ben és 2013-ban pedig további 10-10 százalékos emelés várható, ezzel az orvosok az országos átlagbér 1,5-3-szorosát kereshetik majd, ami megfelel eredeti követelésüknek.

A Necas-kormány legerősebb pártja, a polgári demokrata ODS kapitulációnak tekinti az egyezményt. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint először az orvosok vonják vissza felmondásukat, s csak utána írja alá a legalább 1,8 milliárd korona (közel 20 milliárd forint) többletkiadással járó fizetésemelésről szóló döntést. Az ápolók fizetésének emelésére csak mintegy 100 millió korona marad.

Hogy a kép még bonyolultabb legyen, az LOK néhány területi szervezete sem ért egyet a kompromisszummal. A szerződést ma tárgyalja meg a kabinet, s az orvosok szakszervezete szintén ma tárgyal az egyezség elfogadásáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK