Jó hírt kaptak a cseh nyugdíjasok

Csehországban már most döntöttek a nyugdíjak jövő évi emeléséről. Tovább erősítik a szocidaritási elemet a nyugdíjrendszerben.
Barabás Júlia, 2019. február 17. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A csehországi nyugdíjaknak a jövő év elejétől 900 koronával (11 ezer forint) kell emelkedniük - jelentette be Jana Malácová munkaügyi miniszter a kormánykoalícióban lévő szociáldemokrata párt nevében. Az intézkedést a kormányfő, Andrej Babis ANO pártja kezdeményezte, ehhez csatlakozott a koalíciós társ - derült ki a Radio Praha cikkéből.

Az emeléssel a nyugdíjak fix részét akarják bővíteni szemben azzal a résszel, amelyet korábbi járulékbefizetéseik alapján kapnak a nyugdíjasok. Ez a stabil rész, amely tehát azonosan jár minden jogosultnak, jelenleg 3270 korona (40,2 ezer forint). Ezen felül fizetik a befizetéshez igazodó részt.

Szakértők szerint a 2,41 millió nyugdíjast ellátó cseh rendszer jelenleg is a szolidaritást leginkább előtérbe helyező ellátások közé tartozik Európában. Ezt erősítik meg az új intézkedéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Der_Zahnarzt, 2019.02.17 19:52

Irigykednek most a buta birka magyar nyuggerek, zsörtölődnek, háborognak, hőbörögnek és hőzöngenek...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html