Csehország még nem vezeti be az eurót

Csehország ismét elhalasztotta a közös európai pénznem, az euró bevezetését. A cseh kormány szerdai ülésén elfogadta a pénzügyminisztérium és a jegybank közös javaslatát, hogy továbbra se határozzon meg céldátumot Csehország csatlakozásáról az euróövezethez - közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.
Szász Péter, 2018. december 12. szerda, 16:50
Fotó: Shutterstock

Az Andrej Babis vezette koalíciós kormány már programnyilatkozatában leszögezte, hogy nem célja bebiztosítani Csehország csatlakozását az euróövezethez.

"Egyértelműen nem szeretnénk kockáztatni állampolgáraink megtakarításának lényeges elértéktelenítését. Az euróövezet ráadásul az utóbbi időben jelentősen megváltoztatta több szabályát és nagyon nehéz megítélni, milyen kötelezettségeket kellene Csehországnak magára vállalnia a csatlakozás után" - írja Alena Schillerová a Twitteren.

A pénzügyminisztérium és a jegybank évente a kormány elé terjesztett közös dokumentumukban azt állítják, hogy Csehország felkészültsége az euró bevezetésére az idei év folyamán is javult, bár még fennállnak bizonyos problémák. A csatlakozás legnagyobb akadályának mindkét intézmény azt látja, hogy Csehország reális gazdasági konvergenciója, tehát az Európai Unió szintjéhez való közelítés, még nem történt meg. Szerintük továbbra is jelentősek az eltérések az uniós és a cseh árak és bérek között, és a cseh gazdaság szerkezete sem megfelelő. Problémát jelent, hogy eltérnek egymástól a cseh és az uniós pénzügyi tervezési ciklusok.

A cseh médiában megszólaltatott gazdasági szakértők értelmesnek és megalapozottnak minősítették a kormány döntését.

HOZZÁSZÓLÁSOK