A munkát keresők száma a hivatal nyilvántartása szerint 311 463 volt, 2600-zal több, mint januárban. A szabad munkahelyek száma ugyanakkor magasabb ennél - 330 735 - és továbbra is növekvő tendenciát mutat.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter a Twitteren pénteken reggel megjelent bejegyzésében azt írja, hogy a csehországi munkanélküliség februárban is a legalacsonyabb az Európai Unióban.

"A munkaerő piaca nagyon gyorsan változik, ezzel szembesülnünk kell. Azt tervezzük, hogy az állam a következő időszakban legalább évi százezer embernek biztosít szakmai átképzést" - jegyezte meg Malácová.

Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója rámutatott: a jelenlegi munkaerőpiac a koronavírus-járvány következményei miatt nagyon kiegyensúlyozatlan, bizonyos területeken - például idegenforgalom, vendéglátás, szolgáltatások, kereskedelem - nagyon sokan elveszítették a munkájukat, más területeken - ipari termelés, egészségügy - viszont munkaerőhiány lépett fel" - jelentette ki Najmon.

Regionális összevetésben továbbra is Prágában és Közép-Csehországban a legjobb a helyzet, míg Észak-Morvaországban a legrosszabb - derült ki a hivatalos adatokból.

A cseh adatok magyar szemmel azért is érdekesek, mert Orbán Viktor miniszterelnök korábban az ottani foglalkoztatási adatokat akarta lekörözni. Magyarországon a januári adatok szerint 5 százalék volt az állástalanok aránya.