Csődöt okoznak a stadionépítések

A szociális költségeket és az emberi áldozatot tekintve Brazília máris elvesztette a világbajnokságot - vélik helyi szakértők. A biztonság erősítését szolgáló program a gyermekbűnözés megugrásához vezetett.
Napi.hu, 2014. június 12. csütörtök, 10:15
Fotó: Reuters

Szerencsésnek mondhatja magát az a bádogvárosokban felnövő gyerek, akit csak tízéves kora után szerveznek be a csak Rio de Janeiróban évi 900 millió real (391 millió dollár) értékű kokainpiacot utaló drogbandák. A munkaügyi minisztérium adatai szerint a kilencvenes években jellemzően 15-16 éves korukban keveredtek bele a tinédzserek a kábítószer-forgalmazásba, ami a 2000-es évek elejére lement 12-13 évre. Eközben az ország crackkokain-piaca világelsővé nőtt.

Képünkön
A képünkön látható hatalmas felfújható labda kereszttel és a nyomornegyedre utaló ház egy civil szervezet installációja a Copacabana parton Rio de Janeiróban. A szervezet a demonstrációval a 2014-es futball világbajnokság miatt a stadionokra fordított kormányzati költekezések ellen tüntettek és egyben az oktatás, az egészségügy és a közszolgáltatás javításának szükségességére hívták fel a figyelmet.

Manapság már az is előfordul, hogy nyolcéves gyerekek kerülnek a bandák hálójába. A bűnszervezetek egész hadsereget toboroztak gyerekekből, hogy megkerüljék a két nagy sport esemény, a csütörtökön kezdődő focivébé és a 2016-os nyári olimpia miatt megszigorított rendőrségi ellenőrzéseket - derül ki a Financial Times cikkéből. A brazil törvények szerint a 12 éven aluliak nem büntethetők, a 13-18 éveseket maximum három évre lehet leültetni, amely után priusz nélkül szabadulhatnak.

A bádogvárosok kilátástalan helyzetben élő gyermek lakóit az ismert kísértések - pénz, hatalom, lányok, drogok, bulik - viszik a drogbandákhoz. Miután a sporteseményekre hivatkozva megszigorították a nyomornegyedek ellenőrzését, a bűnözők az ő segítségükkel kerülik meg a rendőrséget. A kölykök először csak futárok, majd árusokká válnak, végül fegyveres bűnözőként szolgálják bandájukat.

És ezzel nincs vége

A helyzet súlyos romlására számítanak a szakértők a gyermekprostitúció területén is. A vébére 600 ezer turistát várnak, akik közül csak az ismert pedofilokat tudják - próbálják meg - kiszűrni. Az iskolák zárva lesznek a meccsek alatt, ami csak tovább növeli az utcán lévő potenciális áldozatok számát. Valamit segíthet, hogy elindítanak egy okos telefonos alkalmazást, amelyen bárki jelentheti, ha gyermekek megrontása jut a tudomására.

Riasztó statisztika
24gyerek vagy tinédzser halt meg minden nap 2010-ben
200 ezer15-24 éves fiatalt öltek meg 2001 és 2011 között
50 ezergyerek vagy fiatalkorú kokainfüggő
1,2 millióbrazil vált a crack kokain fogyasztásának függőjévé
17,5 ezer15 évesnél fiatalabb gyereke él az utcán
81 ezer5-9 éves kiskorú a gyermekmunka áldozata
696tüntetés volt az országban 2013 eleje óta
2608demonstrálót állítottak elő a hatóságok
Forrás: BBC

A stadionépítések 250 ezer embert mozdítottak ki otthonukból - őket most nem köti le semmi. Nyolcan haltak meg a papíron erős, a valóságban gyenge munkavédelmi feltételek miatt. Együk esetén máig nem tudják a hatóságok, mi okozta az életét kioltó, végzetes áramütést.

A szakértőket az esetleges rendőri erőszak is aggasztja. Könnyen lehet ugyanis, hogy a vébé idején várható kormányellenes tüntetésekkel szemben a korábbinál durvábban lépnek fel a hatóságok.

Nem jött be

Mindezek alapján emberjogi aktivisták szerint nagyon fontos lenne, ha mindenki leszámolna a Brazíliával kapcsolatos romantikus illúzióval. Szó sincs róla, hogy a vébé egyetlen hatalmas, boldog karnevállá változtatná az ország életét. A nagy sportesemény sikere a politikai élet vagy halál kérdése Dilma Rousseff államfő és pártja számára: az elnök második ciklusáért száll harca októberben, míg követői önkormányzati választások előtt állnak. A beruházások hasznosságát azokkal a projektekkel - mindenekelőtt a tömegközlekedés fejlesztésével - akarják igazolni, amelyek a nagy rendezvények lecsengése után is szolgálni fogják a szavazókat.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság hatvan százaléka szerint helyzeten döntés volt a focivébé megrendezése, az erre fordított pénzt az oktatásra, az egészségügyre és egyéb szolgáltatásokra kellett volna költeni. Nagy csapás lehet ez a politikusoknak, akik látszólag joggal tételezhették fel, hogy a világ legnagyobb focieseményének megszerzésével bebiztosították következő választási győzelmüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.15 12:25

@Blama: http://sportgeza.hu/futball/2014/vb/cikkek/blatter_mar_2018-at_is_penzert_adta_oda_az_orosz_maffianak/

Most mondd?

A foci meg a politika meg a gazdaság meg a bűnözés?

Ezek igazán, valóban, tényleg és rényszerűene gymás kizáró fogalmak.

( A felcsúti stadiont nem is említem, mert ez annyira "rossz" példa lenne...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.15 11:45

@666ORDOG666:

"Miért kell a focivébét összekavarni a gazdaságpolitikával, politikai prédává tenni azt, ami eddig a világ legnépszerűbb sportját jelentette?"

Jó kérdés, nos, kedveskéim, miért?

Ki teszi és kik tették?

Kik tartják fenn a focit? ( Néhány hirdető neve: Coca Cola, mcDonald ). A FIFA egyik főszponzora a Gazprom.

Nos?

Van valaki, aki Hányadék666 "naiv" kérdésére magyar és nemzetközi viszonylatokban tud válaszolni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.15 11:42

@laci_52: Rövid az emlékezete...

Mindkét ország esetében, különösen Dél-Afrikáéban állandóan anpirenden volt a kiáltó szegénység és a focivb ellentéte.

Nyugodtan keresgesse vissza a szövegeket, mielőtt a hazugságait idenyomja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.15 11:33

@kasszandra: korábban az ötvenes-hatvanas években volt....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.06.15 10:10

Korábban lehetett olyanokat is olvasni, hogy a sport, ha sikeres, kitörési lehetőség a szegényeknek. Meglehet, hogy mi már nem is vagyunk annyira szegények?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html