Drágának találja a csokit? Ez még semmi

Kakaókartell jöhet létre, amely az OPEC mintáját követve feltolhatja a csokoládé egyik nyersanyagának árát. Míg az olajkartell életciklusa vége felé jár, a kakaó iránt egyre nő a kereslet.
Komócsin Sándor, 2020. január 7. kedd, 09:25
Fotó: AFP

Ghána és Elefántcsontpart, a világ kakaó termelésének több mint 60 százalékát uraló két ország, 400 dollárral akarja megemelni egy tonna kakaó árát - vette át a hvg.hu a Wall Street Journal hírét. Jelenleg 2500 dollár körül ingadozik egy tonna kakaó ára a piacon, így a 400 dolláros, 16 százalékos emelés megdobhatja a csokoládéárakat.

A kérdés az, hogy képes lesz-e a kakaókartell oly eredményesen működni, mint mondjuk az OPEC? A kartell a tervek szerint októberben kezdi meg a működését. Ettől kezdve lefedné az egész globális piacot a termeléstől egészen a végső értékesítésig. Jelenleg a világon évente 107 milliárd dollár értékben értékesítenek kakaót, a forgalom növekszik, hiszen Kínában és más gyorsan fejlődő országokban az életszínvonal növekedésével párhuzamosan bővül a csokoládé iránti kereslet.

"A világ kakaótermésének több mint a kétharmadáról van szó. Enélkül nem lehet meg a világpiac. Ezért minden bizonnyal áremelkedésre kerül majd sor. A számlát a fogyasztók fizetik majd meg" - nyilatkozta az egyik legnagyobb londoni brókercég társigazgatója a Wall Street Journalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK