Bár legfrissebb felmérések arról tanúskodnak, hogy Franciaország és Németország vezetheti az eurózóna gazdasági talpraállását, a térség perifériájának adósságválsága miatt rekordalacsony szinten maradhat az alapkamat - véli a Reuters által megkérdezett 71 szakértő többsége.

Az alapráta egészen 2011 negyedik negyedéig mozdulatlan maradhat, akkor viszont 25 bázispontos emelés jöhet. Ez a prognózis egy negyedévvel korábbra teszi az első szigorítást, mint a hírügynökség decemberi felmérése.
Az 1,25 százalékra emelkedő kamatszint 2012 első negyedévében is megmaradhat, majd 1,50 százalékra emelkedhet a második negyedévben.

A Reuters hozzáteszi: a legfrissebb kutatás jó része azt követően zajlott le, hogy napvilágot látott a decemberi, vártnál magasabb, 2,2 százalékos eurózónás inflációs adat.

A 42 megkérdezett szakértőből 26 véli úgy, hogy továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az október végén leköszönő Jean-Claude Trichet helyét az ECB élén Axel Weber Bundesbank-elnök veszi át. Tízen az ECB kormányzó tanácsának olasz tagjára, Mario Draghira, hatan pedig Klaus Reglingre, az európai pénzügyi stabilitási eszköz, az EFSF vezetőjére tippelnek. Szeptemberben még 45-ből 40-en várták Webert befutónak, ám azóta sok kritika érte a kötvényvásárlási program miatt.