Csökkent a bolgár ipari termelés

Bulgáriában 1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly decemberben az egy hónappal korábbihoz képest - közölte hétfőn a szófiai statisztikai hivatal.
MTI-Eco, 2011. február 7. hétfő, 13:10
Fotó:

A szezonális kiigazítással számolt adatok szerint a feldolgozóipar teljesítménye 4,3 százalékkal, a bányaiparé 7,1 százalékkal csökkent novemberrel összevetve.

Ugyanakkor az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5,2 százalékkal nőtt decemberben az egyik legszegényebb uniós tagország ipara. A növekedés üteme lassult a novemberi, 5,8 százalékos éves szintű bővüléshez képest. 

A szófiai statisztikai hivatal csupán tavaly október óta publikál az uniós módszertannak megfelelő, szezonális kiigazítással számolt adatokat. Visszamenőlegesen is elvégezték a kalkulációkat, egészen 2002 februárjáig felülvizsgálták az adatokat.

Bulgária hazai összterméke (GDP) 0,7 százalékkal nőtt tavaly a kormány előzetes számításai szerint, az ország gazdasága így éppen csak kikerült a recesszióból, amelynek során 2009-ben 5 százalékkal csökkent a GDP éves összevetésben. 2011-re már jelentős bővülést, 3,6 százalékos GDP-növekedést vár a szófiai vezetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK