Csúcsokat döntöget a lej

A külföldiek állampapír-vásárlása erősíti a román nemzeti valutát.
Túrós-Bense Levente, 2013. január 10. csütörtök, 15:27
Fotó: Napi.hu

Kilenchavi csúcsot döntött csütörtökön a lej euróhoz viszonyított árfolyama, a bankközi devizapiacon reggel egy euróért mindössze 4,3690 lejt kértek, a jegybank (BNR) 4,3753-as referencia-árfolyamot tett közzé, az előző naphoz képest 0,76 százalékkal alacsonyabbat. A román nemzeti valuta hetek óta tartó erősödését a külföldiek nagy mennyiségű állampapír vásárlása táplálja a csütörtökön jelentős összegben piacra dobott euró sem véletlen, a befektetők a mára meghirdetett 600 millió lej értékű állampapír-aukcióra készülnek - vélik a piaci elemzők.

Újabb siker az állampapír-aukción
Kilencszeres túljegyzés mellett keltek el a hároméves államkötvények. A pénzügyminisztérium a rendkívüli érdeklődést kihasználva a tervezett 600 millió lej (egy euró 4,37 lej) helyett 1,8 milliárd lej értékben adott el a 3 éves lejáratú papírokból. A befektetők ajánlata 5,26 milliárd lejt összesített, a hozam 6,03 százalékra csökkent. Novemberben az azonos lejáratú papírokat még 6,6, a legutóbbi, december aukción 6,14 százalékos hozam mellett értékesítette a pénzügyi tárca. Az év első hónapjában 8 aukción 4,6 milliárd lejt készül kölcsönözni Bukarest, a tervek szerint idén 18-20 milliárd lej értékű állampapírt dobnak piacra.

A decemberi parlamenti választásokat követően drasztikusan megnőtt a román papírok iránti kereslet a külföldiek körében, a hat százalék fölötti kamat igen vonzó az olcsó euróval érkező befektetőknek. A drasztikusan megnövekedett kereslet december közepe óta 3,2 százalékkal erősítette a nemzeti valutát az euróval szemben, a állampapírok hozama kevesebb, mint egy hónap alatt 6,35 százalékról 6 százalékra mérséklődött. A december 20-i liciten minden korábbi rekord megdőlt: a pénzügyminisztérium 300 millió lej értékben piacra dobott 3 éves futamidejű kötvényeire 5,9 milliárd lej értékben érkezett ajánlat, a kölcsönvett összeg végül a tervezetthez képest 11-szer nagyobb, 3,4 milliárd lej volt 6,14 százalékos átlagos hozam mellett. Alig egy hónappal korábban a hasonló futamidejű kötvények 6,61 százalékos hozammal keltek el.

A látszat ellenére szó sincs arról, hogy a külföldiek a román gazdaságba vetett bizalma nőt volna, hiszen 7-10 éves papírok helyett elsősorban rövid lejáratú kötvényeket vásárolnak - figyelmeztetnek a szakértők. A befektetői optimizmus minden év elején fellángol, a lelkesedés azonban többnyire május végéig kifullad. Romániának a válság kirobbanása óta -az IMF hitel ellenére sem sikerült kitolnia adósságállományának határidejét, a kölcsönök 55 százaléka rövid és középtávú adósság amely kamata csak idén 12 milliárd lejre rúg. A BNR a lej stabilizálásával igyekszik bátorítani a külföldi befektetőket, elsősorban a repo ügyletek, és ezáltal a piaci források korlátozásával.

Piaci szereplők a mai liciten is jelentős túljegyzésre számítanak, így várhatóan a hozamok is tovább csökkenhetnek majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK