Csúcson az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye

Hat és fél éve a legnagyobb lendülettel növekedett szeptemberben az euróövezet feldolgozóiparának teljesítménye a megrendelések erőteljes felfutásának köszönhetően, ami a felmérések történetében a legnagyobb munkaerő-felvételre késztette a vállalatokat - derül ki a londoni IHS Markit gazdasági kutató intézet kimutatásából.
Domokos Erika, 2017. október 2. hétfő, 11:52
Fotó: Pixabay

Szeptemberben 58,1 pontra, több mint hat és fél éves, 79 havi csúcsra emelkedett az augusztusi 57,4 pontról a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben - írja az MTI. A végleges érték az előzetes 58,2 pontnál 0,1 ponttal kisebbnek bizonyult.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Szeptemberben a német feldolgozóipar teljesített a legjobban a 77 havi csúcsnak számító 60,6 ponttal. Hollandia 79 havi csúcsot ért el 60,0 ponttal. Ausztriában 59,4 pontot, Olaszországban 56,3 pontot, Franciaországban pedig 56,1 pontot ért el szeptemberben a feldolgozóipari BMI. Még Görögországban is lendületet vett a feldolgozóipari teljesítmény növekedése, a BMI 52,8 ponton, 111 havi csúcsot ért el.

Az euróövezeti feldolgozóipar olyan nagy sebességbe kapcsolt szeptemberben, amit a BMI állása szerint az elmúlt 17 évben csak egyetlen alkalommal múlt felül - mutatott rá Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hangsúlyozva, hogy az adatgyűjtés tanúsága szerin a fellendülés egyre szélesedő alapokra támaszkodik, a kereslet növekedése pedig már szerte a régióban érezteti áldásos hatását. A görög feldolgozóipar például 2008 júniusa óta nem nyújtott olyan jó teljesítményt, mint most szeptemberben.

Elmondta: A megrendelés-állomány nagymértékű növekedése a BMI felmérések húsz éves történetében soha nem tapasztalt mértékű munkaerő-felvételre ösztönözte a vállalatokat. A termelési teljesítmény fellendülésével párhuzamosan erősödő inflációs várakozások alapján már bízván lehet számítani arra, hogy az EKB hamarosan bejelenti mennyiségi monetáris lazító intézkedései fokozatos kivezetésének a megkezdését - írja az MTi.

HOZZÁSZÓLÁSOK