Csúcsra emelkedett az OPEC olajtermelése

A líbiai és nigériai kiesések ellenére is hároméves csúcsra emelkedett júniusban az OPEC olajtermelése elsősorban Irak és Szaúd-Arábia hozzájárulásának köszönhetően.
MTI-Eco, 2015. június 30. kedd, 14:39
Fotó: Reuters

Júniusban napi 31,60 millió hordóra emelkedett a májusi 31,30 millió hordóról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése a Reuters hírügynökség tengeri fuvarozók, olajipari cégek és piackutató vállalatok adataira támaszkodó felmérése szerint.

Amennyiben a felmérés pontosnak bizonyul, a júniusi kitermelés a legmagasabb lesz a 2012 júniusi napi 31,63 millió hordó óta.

Az OPEC termelését már napi 1,3 millió hordóval növelte tavaly novemberi ülése óta, amikor az árak helyett inkább piaci részesedésének megvédése mellett döntött. A szervezet június 5-i ülésén sem változtatott ezen politikáján azzal az indoklással, hogy az egy év alatt közel felére csökkent olajárak megnövelték a világpiaci keresletet.

A Reuters elemzése azonban rámutat arra is, hogy az atomprogramról folyó tárgyalások előrehaladtával az iráni olajtermelés is megjelenhet az egyébként is túlkínálatos világpiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK