Csúcsra pörgette az olajtermelést az OPEC

Rekordszint közelében emelkedett az OPEC olajtermelése áprilisban, különösen az iráni és az iraki termelés bővülésének a hatására, miközben gyakorlatilag a márciusival megegyező mennyiségű kőolajat bányászott Szaúd-Arábia.
MTI-Eco, 2016. április 29. péntek, 16:53
Fotó: Reuters

Szaúd-Arábia az április 17-i dohai olajcsúcs sikertelensége után kilátásba helyezte, hogy növeli az olajtermelést. A Reuters által megkérdezett olajvállalatok szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése áprilisban napi 32,64 millió hordó volt, napi 170 ezer hordóval múlta felül a márciusit. Ez a mennyiség alig kisebb a rekordnak számító napi 32,65 millió hordónál.

Az OPEC decemberben megszüntette az addigi napi 30 millió hordós hivatalos olajtermelési kvótáját, amit már hosszú ideje nem tartott be. Az olajkartell adja a világ olajtermelésének csaknem harmadát. A Reuters által megkérdezett olajcégek szerint Irán a márciusi 3,23 millió hordóról áprilisban 3,40 millió hordóra növelte az olajtermelést. Az iraki olajtermelés 4,21 millió hordóról 4,35 millió hordóra emelkedett. A szaúdi termelés a márciusi 10,18 millió hordóról 10,15 millió hordóra mérséklődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK