Csúszik a "rossz bank" bejelentése

A pénzügyi tehermentesítő csomag bejelentését az előre beharangozotthoz képest későbbre halasztotta az amerikai pénzügyminiszter, miután vita alakult ki a bankok mérgező eszközeinek kezelésével kapcsolatban.
NAPI Online, 2009. február 9. hétfő, 09:27
Fotó:

Timothy Geithner így hivatalosan kedden jelenti majd be a konkrét intézkedéseket, amelyeknek már csak egy része kérdéses - írja a Bloomberg.

Úgy hírlik ezek egyike az lesz, hogy újabb tőkeinjekciót kapnak a felügyelet által kijelölt, a pénzre leginkább rászoruló vállalatok. Ezen felül valószínűleg kiterjkesztik a Fed fogyasztói- és kisvállalati hitelezést serkentő programját az ingatlaneszközökre is.

A legnagyobb kérdés ellenben még mindig az, amivel Geithner elődjének sem sikerült megbírkóznia. Mégpedig az, mit is kezdjenek azokkal az illikvid eszközökkel, amelyek a hitelválság kialakulásához is vezettek. Továbbra is fennáll annak az esélye, hogy létrehozzanak egy "rossz bankot", amely felvásárolná ezeket az eszközöket, együttműködésben privát befektetőkkel, például hedge fundokkal. (E rossz bankra azonban a korábbi elképzelésekhez képest jóval kisebb hangsúlyt helyeznének.) Az viszont megint kérdés, hogy ezek felvásárlása után milyen mértékben érvényesülne az állami garanciavállalás a bankok könyveiben maradt eszközökre.

A "rossz bank" finanszírozásában vagy üzemeltetésében nagy szerepet játszhat a Szövetség Betétbiztosítási Társaság (FDIC), amely a szükséges pénz előteremtése végett megválhat állampapírjaitól is. További forrást jelenthet, hogy még ezen a héten 30 milliárd dollárról 100 milliárdra emelhetik az FDIC számára biztosított pénzügyminisztériumi hitelkeretet, miután a társásaság vagyonát igencsak leapasztotta a csődbe jutott bankok felkarolása.

HOZZÁSZÓLÁSOK