Súlyos cunami Indonéziában

Súlyos szökőár csapott le az Indonéziához tartozó Szunda tengeri szorosra helyi idő szerint szombat este: már 168 halottról és 700 sérültről érkezett jelentés - írja az Index.
Szász Péter, 2018. december 23. vasárnap, 10:10
Fotó: AFP

Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog - olvasható a portálon.

A cunami a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében keletkezett, Banten és Lampung tartományokat érintette. A BBC-n olvasható beszámolók szerint egész nap érezhetően aktív volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a nagyobb, erősebb. A közösségi médiában kering egy mobillal felvett videó, amelyen az látszik, ahogy egy helyi zenekar, a Seventeen koncertje közepén csap le a szökőár az együttesre és a közönségre.

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK