Az adatokat a cseh jegybanknak a csehországi infláció alakulásáról pénteken nyilvánosságra hozott összefoglaló jelentése tartalmazza.

A tavalyi éves szintű infláció mértéke 0,4 százalék volt. Ez az 1989-es rendszerváltás utáni második legalacsonyabb infláció. A legalacsonyabb - 0,1 százalék - 2003-ban volt. A jegybank számításai szerint 2016-ban 1,8 százalékos lehet az éves infláció.

"A legközelebbi időszakban szinte teljesen kivesznek a fogyasztói árak növekedésére gyakorolt hatások, miután az euróövezeti termelése árak és a világpiaci energia árak csökkenése jelentősen visszavetheti a behozatali árakat. Ez a helyzet csak 2016-ban változik meg" - olvasható a jegybank elemzésében.

A cseh gazdasági minisztérium az idei évben 0,3 százalékos, 2016-ban pedig 1,4 százalékos éves inflációval számol legutóbbi előrejelzésében.

A jegybank csütörtökön felfele módosította a cseh gazdasági növekedés várható adatait. E szerint a gazdasági növekedés az idén 2,6 százalékos lesz a korábban prognosztizált 2,5 százalék helyett, míg a jövő évben a bruttó hazai termék már három százalékkal emelkedne.

A cseh jegybank ugyancsak csütörtökön döntött arról is, hogy beavatkozási politikáját a korona gyengítése érdekében (hogy az euró árfolyama 27 korona körül maradjon) nem fogja korábban megszüntetni, mint 2016 második felében. Eddig a jegybank mindig úgy fogalmazott, hogy a 2013 őszén bevezetett beavatkozási politikát legkorábban 2016-ban szünteti meg.