Devizahitel-mizéria: az osztrák bankok a felelősek?

A többi banknál nagyobb arányban adtak ki devizahiteleket az osztrák bankok Kelet- és Közép-Európában - írta szerdán az osztrák Der Standard az osztrák nemzeti bank (ÖNB) jelentése alapján.
Kasnyik Márton, 2011. január 12. szerda, 13:02
Fotó:

Az ÖNB tanulmányából kiderül, hogy a térség csaknem minden országában nagyobb volt az osztrák bankok leányvállalatai által kihelyezett devizahitelek aránya az elmúlt években, mint versenytársaiknál - írta a Der Standard. Mindenekelőtt a kisebb bankok folytattak agresszív devizahitel-stratégiát.

A hitelállomány növekedése nagyon gyors volt, 2005 és 2009 között csaknem megkétszereződött, és megközelítette a 80 milliárd eurót.

A gazdasági válság csúcsán, 2008-ban az Európai Központi Bank elkezdett nagy mennyiségben svájci frankot pumpálni a piacra. A heti 20 milliárd, kedvező feltételekkel frankra váltható eurónak átlagban egyharmadát vették igénybe osztrák bankok, de 2009 júliusában például 45 százalékát is - emlékeztet az osztrák lap.

A Der Standard Magyarországgal kapcsolatban rámutat, hogy a PSZÁF adatai szerint 2010-ben a rendszerváltás óta először valószínűleg veszteséget kell elkönyvelnie a magyar bankszektornak. Ezért a magyar bankadó a felelős, másodsorban azonban a svájci frank ősz óta tartó drágulása is érinti a pénzintézeteket.

Jelenleg nem annyira a banki likviditásért aggódnak a pénzügyi felügyeletek, hanem amiatt, hogy hogyan lehet segíteni a hiteleseknek. Különösen Magyarországon rontja a helyzetet, hogy nemcsak a frank erős, hanem a forint is gyengélkedik -írta a lap. A PSZÁF javaslatával kapcsolatban a más devizanemben meghatározott hitelek euróalapúra történő átváltásáról a Magyar Bankszövetség tárgyalókészséget mutat, a Raiffeisen International érdekesnek tartja a javaslatot és megvizsgálja azt - írta a Der Standard.

HOZZÁSZÓLÁSOK