Az idei év első hat hónapjában 259,5 millió euró külföldi működőtőke áramlott be Szlovákiába, ami hétszeresen haladja meg a 2010 hasonló időszakában érkezett 35,22 millió eurónyi működőtőkét − jelentette a SARIO szlovák külkereskedelmi hivatal.

"Eddig 10 projektet sikerült lezárnunk. A legtöbb beruházás az eddigi trendeknek megfelelően az autóiparba áramlott, ezek együttesen 1500 új munkahelyet teremtenek" − mondta Richard Dírer, a külföldi beruházások becsalogatásával foglalkozó hivatal szóvivője. A tavalyi első félévben az új külföldi beruházások harmadennyi, 500 munkahelyet hoztak létre.

A külföldi működőtőke-be­áramlás szempontjából hosszabb távon biztató a trend Szlovákiában, a közeljövőben azonban nem várható a KIA vagy a Peugeot-Citroën autógyárhoz mérhető beruházás érkezése − mondta Stanislav Polonský, a PricewatershouseCoopers tanácsadó cég munkatársa a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilapnak.

Az idén megkötött szerződések közül az amerikai Honeywell beruházása a legjelentősebb, amelyik autóalkatrész-gyártó telephelyet épít Kelet-Szlovákiában: 38 millió euró ráfordítás árán mintegy 500 munkahely jön létre Eperjesen. A SARIO szerint 102 projekt ügyében tárgyalnak külföldi beruházókkal, ezek együttes értéke négymilliárd euró.