Nem adjuk fel atomerőmű-építési programunkat - jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök, miután több szakértő is úgy foglalt állást, hogy választani kellene a hazai palagáz-készletek kitermelése és az atomerőmű-építés között. A kormányfő szerint nincs ésszerű alternatívája az atomenergiának, de nincs szükség sietségre, mert a következő 10-12 évben nem az atomerőművektől függ Lengyelország biztonsága.

A program keretében a többségi állami tulajdonban levő, tőzsdén jegyzett Polska Grupa Energetyczna (PGE), illetve leányvállalatai építtetik az atomerőműveket, amelyek közül az első 3000 megawattos lesz. Már aláírták a szerződést a WorleyParsons céggel a környezeti tanulmányok elvégzésére és a megfelelő hely kiválasztására. A tervezett két erőmű építési költségét összesen több mint 12 milliárd euróra becsülik, az első 2024 körülre készülhet el.

A hónapok óra folyó vitában erősen szólt Krzysztof Kilian, a PGE elnökének nyilatkozata, aki szerint kétséges, hogy sikeresen végigvihető-e egyidőben a nukleáris és a palagáz-program. Ez utóbbi ipari hasznosításig való eljutásához akár tíz évre is szükség lehet, vagyis nagyjából egy időben történne az első nukleáris erőmű belépésével. Ráerősített erre Mikolaj Budzanowski, az államkincstár minisztere, aki kijelentette: a jelenlegi körülmények közepette nem folytatható az atomprogram támogatása, és a "nap témája" a palagáz. Kilian viszont emlékeztetett arra, hogy a világon sehol sem épült még atomerőmű állami támogatás nélkül, ha másképp nem, hitelgarancia vállalásával vagy adóelengedéssel.

A következő évtizedekben a palagáz és a nukleáris erőművek beindítása nélkül is óriási befektetésekre lesz szükség a lengyel energiaiparban. A villanyerőművek blokkjainak több mint 70 százaléka 30 évesnél öregebb, 15 százalékuk bármelyik percben kieshet, mert 50 évnél is régebben működik. Emellett a gazdaság növekedésével nő az energiaigény: a GDP mind százalékához 0,7 százalékkal több kell. A számítások szerint 2030-ra a lengyel energiaszükséglet 50 gigawatt lesz, míg a jelenlegi erőművi kapacitás csupán 37 gigawatt - írta a Gazeta Wyborcza.