A döntés így a meglepetésre a vártnál is jobban szereplő Most párt kezében lehet, amit mindkét oldal próbált komoly ajánlatokkal megkörnyékezni. A szoros állás miatt pedig akár képviselők átcsábításával is megpróbálkozhatnak - véli a portál.

A szavazókörök 95,1 százalékának feldolgozottsága alapján az ellenzéki, jobboldali Horvát Demokrata Közösség (HDZ) vezette koalíció a külföldön szavazó horvátok három képviselőjével együtt 59 képviselői helyet szerezhet, szemben a jelenleg kormányzó Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) koalíciójával, ami 55 képviselővel áll a vasárnapi horvát parlamenti választások után.

Az előző ciklushoz képest azonban kettővel több, azaz négy képviselője lehet az Isztriai Demokratikus Gyűlésnek (IDS), amivel a szociáldemokraták természetes koalíciós partnerként számolnak. Az Index.hr-en például így 55+4 képviselőt jeleznek előre az SDP-nek, vagyis lényegében totális patthelyzet alakulhat a legnagyobb erők között.

Az már biztosan látszik, hogy egyik oldal sem tud önmagában kormányt alakítani. A megkerülhetetlen királycsináló az a Híd Függetlenek Listája párt (Most) lehet, ami a vártnál jobban szerepelt, a nem végleges eredmények szerint 19 képviselője lesz a törvényhozásban. A parlamenti többséghez ugyanis 76 képviselőre lehet szükség a 151 fős törvényhozásban.

Zoran Milanovic leköszönő miniszterelnök a választások éjszakáján megtartott beszédében nem ismerte el vereségét, ugyanakkor gratulált és partnerséget ajánlott fel a Hídnak. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy Horvátországnak változásokra van szüksége. Ezért arra kérte a Híd képviselőit, csatlakozzanak az SDP-hez, nem mint vezető párthoz, hanem mint partnerhez, amellyel együtt dolgozhatnak a reformok bevezetésén.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke kijelentette: az elmúlt három és fél évben immár a harmadik győzelmét aratta a párt. Úgy fogalmazott: aki kész arra, hogy velük együtt építsen egy jobb hazát, azt szívesen látják köreikben. A minőségi életért akarnak harcolni, azért, hogy a fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket - mondta. A HDZ bár kihirdette győzelmét, de a kormányalakításhoz szövetségeseket kell találnia, miután a részeredmények alapján vélhetően önmagában nem szerez abszolút többséget a parlamentben.

Politikai elemzők szerint bár az SDP elvesztette a választásokat, a HDZ nem nyerte meg a voksolást. A választások igazi nyertese szerintük a Híd, amely a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát az elmúlt néhány hónapban.

A választások éjszakáján Kolinda Grabar-Kitarovic államfő az elnöki hivatalból szólt az állampolgárokhoz. Elmondta, hogy a pártokkal tartott konzultációk után ad majd felhatalmazást kormányalakításra. Hozzátette: hisz abban hogy a közeljövőben stabil kormánya lesz Horvátországnak, amely minden állampolgár érdekét szolgálja majd. Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.