Az elmúlt hetekben számos jegybank agresszív, likviditásnövelő intézkedései a nemzetközi politika rangjára emelték a devizaárfolyamok kérdését. Európában is több oldalról próbálták az ECB-t arra késztetni, hogy tegyen lépéseket az euró erősödésének megakadályozására. Mario Draghi ezzel kapcsolatban a madridi sajtótájékoztatón az ECB függetlenségének "tiszteletben tartását" kérte az európai politikusoktól. "Ezek a kijelentések nem helyénvalóak, ha befolyásolni akarják az ECB döntéseit, és hiábavalóak is, mivel csak fokozzák a zavart a devizaárfolyamok körül, amire aztán a legkevésbé sincs szükségünk" - fogalmazott az ECB elnöke.

Rámutatott: az alapszerződés tiltja, hogy az ECB utasításokat fogadjon el politikusoktól. Hangsúlyozta, hogy az ECB-nek nincs semmilyen kitűzött árfolyamcélja. Az ECB-elnök múlt heti kijelentését azonban, amelyben az euróerősödés inflációs és növekedési hatásának szoros figyelemmel kísérésére utalt, a piacok intervenciós hajlandóságként értelmezték, ami valamelyest lenyomta az euró árfolyamát.

Az ECB elnöke a tájékoztatón helytelenítette a "devizaháború" kifejezés használatát, ami az új japán kormány hivatalba lépése után terjedt el a köztudatban. Az euró árfolyama 20 százalékkal erősödött már az elmúlt közel három hónapban. A kifejezés túlzó - fogalmazott -, semmi ilyesmiről nincs szó.

Az európai jegybankok részletesebben tudják majd elemezni az euró árfolyamának gazdasági növekedésre és inflációra gyakorolt hatását az euróövezetre az ECB márciusi kamatdöntő ülésére készülő elemzések alapján - mutatott rá Draghi.

Fel kívánjuk mérni, hogy az erősödés, amennyiben tartósnak bizonyul, milyen mértékben befolyásolhatja megítélésünket az árstabilitást veszélyeztető kockázatokról - mondta újságíróknak Mario Draghi Madridban spanyol parlamenti képviselőkkel zárt ajtók mögött folytatott tanácskozást követően.

A spanyol reformokról szólva Mario Draghi elmondta, hogy "hatalmas előrehaladást" történt a pénzügyi rendszer szanálása területén. "Spanyolország jó úton halad" - fogalmazott -, "a strukturális reformok már meghozták első gyümölcseiket". Az ország Mario Draghi szerint "a legjobb szanálási és növekedési programot léptette életbe az egész euróövezetben". Az ECB elnöke külön méltatta a pénzügyi rendszer szanálására, az export támogatására és a versenyképesség javítására hozott hatékony intézkedéseket.