Draghi: az ECB-nek nincs árfolyamcélja

A spanyol reformeredményeket méltatta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke kedden Madridban, ugyanakkor az euró erősödésével kapcsolatban felvetett aggodalmakra reagálva felhívta az euróövezeti kormányok figyelmét, hogy tartsák tiszteletben az ECB függetlenségét.
MTI-Eco, 2013. február 12. kedd, 20:03
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hetekben számos jegybank agresszív, likviditásnövelő intézkedései a nemzetközi politika rangjára emelték a devizaárfolyamok kérdését. Európában is több oldalról próbálták az ECB-t arra késztetni, hogy tegyen lépéseket az euró erősödésének megakadályozására. Mario Draghi ezzel kapcsolatban a madridi sajtótájékoztatón az ECB függetlenségének "tiszteletben tartását" kérte az európai politikusoktól. "Ezek a kijelentések nem helyénvalóak, ha befolyásolni akarják az ECB döntéseit, és hiábavalóak is, mivel csak fokozzák a zavart a devizaárfolyamok körül, amire aztán a legkevésbé sincs szükségünk" - fogalmazott az ECB elnöke.

Rámutatott: az alapszerződés tiltja, hogy az ECB utasításokat fogadjon el politikusoktól. Hangsúlyozta, hogy az ECB-nek nincs semmilyen kitűzött árfolyamcélja. Az ECB-elnök múlt heti kijelentését azonban, amelyben az euróerősödés inflációs és növekedési hatásának szoros figyelemmel kísérésére utalt, a piacok intervenciós hajlandóságként értelmezték, ami valamelyest lenyomta az euró árfolyamát.

Az ECB elnöke a tájékoztatón helytelenítette a "devizaháború" kifejezés használatát, ami az új japán kormány hivatalba lépése után terjedt el a köztudatban. Az euró árfolyama 20 százalékkal erősödött már az elmúlt közel három hónapban. A kifejezés túlzó - fogalmazott -, semmi ilyesmiről nincs szó.

Az európai jegybankok részletesebben tudják majd elemezni az euró árfolyamának gazdasági növekedésre és inflációra gyakorolt hatását az euróövezetre az ECB márciusi kamatdöntő ülésére készülő elemzések alapján - mutatott rá Draghi.

Fel kívánjuk mérni, hogy az erősödés, amennyiben tartósnak bizonyul, milyen mértékben befolyásolhatja megítélésünket az árstabilitást veszélyeztető kockázatokról - mondta újságíróknak Mario Draghi Madridban spanyol parlamenti képviselőkkel zárt ajtók mögött folytatott tanácskozást követően.

A spanyol reformokról szólva Mario Draghi elmondta, hogy "hatalmas előrehaladást" történt a pénzügyi rendszer szanálása területén. "Spanyolország jó úton halad" - fogalmazott -, "a strukturális reformok már meghozták első gyümölcseiket". Az ország Mario Draghi szerint "a legjobb szanálási és növekedési programot léptette életbe az egész euróövezetben". Az ECB elnöke külön méltatta a pénzügyi rendszer szanálására, az export támogatására és a versenyképesség javítására hozott hatékony intézkedéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK