A Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) csütörtökön tartott meghallgatáson ezzel a kijelentésével Draghi a pénzpiacok azon aggodalmaira reagált, hogy az ECB idő előtt leállíthatja a kötvényvásárlási programot, miután az utóbbi időben egy sor kedvező adat az euróövezet gazdasági teljesítményének fellendülését mutatta.

"Miközben már érzékeltük intézkedéseink kedvező hatását az eszközárakban és az üzleti bizalomban, végső soron az számít, hogy lássuk az ezzel egyenértékű hatást a beruházásokban, a fogyasztásban és az inflációban" - mondta Draghi, hozzátéve, hogy a bejelentettnek megfelelően teljes egészében végrehajtják az eszközvásárlási programot, minden esetre addig mindenképpen, amíg meg nem győződnek arról, hogy az infláció fenntartható pályára került.

Az ECB március 9-én indította el a tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó, havi 60 milliárd eurós, összességében 1100 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, amelynek keretében 2-30 év lejáratú befektetési minősítésű államkötvényeket, továbbá az EU intézményei és magánvállalatok által kibocsátott papírokat vásárol.

Az euróövezetben áprilisban stagnáltak a fogyasztói árak éves összevetésben, de azt megelőzően több hónapon keresztül csökkentek. Az EU statisztikai hivatalának szerdai jelentése szerint az euróövezet gazdasága éves szinten 1,6 százalékkal, negyedéves alapon pedig 0,4 százalékkal növekedett január-márciusban, ami kedvezőbb eredmény az amerikai és a brit hasonló adatoknál. A pénzügyi világválság kirobbanása óta az euróövezet teljesítménye messze lemaradt a nagy gazdaságokétól a tavalyi év végéig.

Draghi megjegyezte, hogy az utóbbi hét év válságainak sorozata után a magánszektor továbbra is kockázatkerülő Európában. "Ezért jó időre van szükség, mielőtt kijelenthetjük, hogy elértük a sikert. Monetáris politikai gazdaságösztönző intézkedéseink érvényben maradnak, ameddig szükséges, hogy célja valóban tartós alapon teljes mértékben teljesüljön" - hangoztatta.