Draghi: vannak kockázatok, az ECB kész lépni

Nem okozott meglepetést Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságában hétfő este elmondott beszéde.
MTI-Eco, 2014. július 14. hétfő, 22:07
Fotó: Reuters

Az euró 1,3612 dolláron állt Draghi beszédének kezdetekor, és közel egy óra múlva, 20.30 órakor 1,3614 dolláron jegyezték.

Az ECB elnöke egyebek között arról beszélt, hogy az erős euró kockázatot jelent az euróövezet gazdasági növekedésének fenntarthatósága szempontjából. Megerősítette, hogy az ECB-nak nincs az euró árfolyamára vonatkozó célszáma, bár elismerte, hogy az euró árfolyama befolyásolja az infláció további alakulását az euróövezetben.

Mario Draghi azt is megismételte, hogy a belföldi kereslet hajtja a gazdasági növekedést, és ez így lesz a következő hónapokban is, valamint hogy a térségben még mindig magas a munkanélküliség.

Mario Draghi szerint az euróövezet gazdasági kilátásait továbbra is kockázatok terhelik egyebek között az elégtelen strukturális reformok miatt. Ehhez hozzájárulnak a geopolitikai kockázatok, továbbá kedvezőtlenül befolyásolhatja a gazdasági feltételeket a pénzpiac és a feltörekvő országok gazdaságainak alakulása. Ismét hangsúlyozta, hogy az ECB mandátumának keretein belül kész nem konvencionális eszközöket is bevetni a gazdaság támogatására.

ecb
HOZZÁSZÓLÁSOK