A meteorológusok a korábbinál egyértelműbb álláspontot foglalnak az El Nino néven ismert időjárási anomáliával kapcsolatban, amely a világ egyes részein pusztító szárazságot, máshoz katasztrofális árvizeket okoz - derül ki a BBC összefoglalójából. A szakmai vélekedés szerint az időjárási adatok gyűjtésének kezdete óta a 2015-2016-os El Nino lesz a legerősebb.

Az emberek tízmilliói fognak szembesülni az éhezés és a betegség veszélyével 2016-ban pusztán azért, mert a Csendes-óceán közepe felett a szokásosnál jobban felmelegedett a levegő, ami összekuszálta a normális időjárást szinte mindenütt a világon. Attól függően, milyen mutatókat mérünk, biztosra vezető, hogy az elmúlt bő száz év legdurvább El Ninójára számíthatunk - véli Nick Klingaman egyetemi professzor.

Borzalmak 2015-ben és 2016-ban

Az előjelek rettenetesek - derül ki a szakember beszámolójából. Egyes trópusi országokban, amelyeket a kutatók figyelnek 20-30 százalékkal kevesebb csapadék esett a szokásosnál. A 250 millió lakosú Indonéziában brutális szárazság pusztított az elmúlt hónapokban, az indiai monszun 15 százalékkal volt gyengébb a normálisnál. Várhatóan Brazíliába és Ausztráliában is halványabb lesz a megszokottnál az esős évszak.

A legborzasztóbb következmények a legszerencsétlenebb kontinens, Afrika lakóra várhatnak 2016-ban, de a Karib-térség, illetve Közép- és Dél-Amerika sem ússza meg a csapásokat a következő hat hónapban.

Az előrejelzések szerint valamikor február táján lehet a legsúlyosabb az élelmiszerhiány Afrikában, ahol 31 millió embernek kell azzal szembesülnie a következő hónapokban, hogy nem lesz mit ennie. Sokkal több ember kerülhet így bajba, mint 2015-ben.

Társadalmi katasztrófák

Várakozások szerint az említett 31 millió emberből 10,2 millió a 94 milliós Etiópiára esik majd. Ennek a bő magyarországnyi embernek várhatóan humanitárius segélyre lesz szüksége a 2016-ban.

A brit kormány nemzetközi fejlesztési tárcája 2,6 millió embernek és 120 ezer alultáplált gyermeknek nyújtott rendkívüli segélyt az elmúlt időszakban és arra számít, hogy 2016-ban nyolcmillió éhezőnek kell élelmiszert vagy készpénzt adnia.

Az El Nino okozta károk enyhítése brit érdek is - fejtegeti Ninck Hurd nemzetközi fejlesztési miniszter. Ha nem tudjuk helyben enyhíteni a károkat, akkor az ott élők nem tehetnek mást, mint hogy útnak indulnak új otthont keresve például Nagy-Britanniában. Más szóval súlyosabbá válhat a bevándorlási válság

Súlyosbodó konfliktusok, áremelkedés

A nemzetközi segélyszervezetek, köztük az Oxfam attól tart, hogy a rendkívüli időjárás 2016-ban tovább fogja mélyíteni a konfliktusokat a háborús övezetekben, Szíriában, Dél-Szudánban és Jemenben. Az ENSZ adatai szerint 60 millióra nőtt azoknak a száma, akik valamilyen válság miatt egy éven belül elhagyták szülőföldjüket. A brit miniszter szerint a világ nem lenne képes elviselni, ha az előbbiekhez hasonló újabb válságövezetek jönnének létre.

Miközben a fejlődő világot az éhezés, a fejlett régiókat az élelmiszerek drágulása fenyegeti. Időbe telik, amíg az El Nino hatása megjelenik társadalmi-gazdasági szinten - fejtegeti Klingaman professzor. A történelmi tapasztalatok szerint öt-tíz százalékos élelmiszer-áremelkedés várható. A legerősebben a kávé, a kakaó, a cukor drágulhat.

Folytatódik a rombolás

Az El Nino várhatóan tavasszal elgyengül, ám ezzel nincs vége a katasztrófák sorának. A felmelegedésből fakadó időjárási anomáliát ugyanis rendszeresen követni szokta a Csendes-óceán lehűlése okozta jelenség, az El Nina, amely éppen ellentétes hatásokkal jár. Ez történt 1997-1998-ban, a legutóbbi - eddig a legerősebb - El Nino után is.

Lehetséges, igaz, messze nem vehető biztosra, hogy jövő ilyenkor a mostani jelenségek ellentétéről fogunk beszélni - mondja Klingaman. Azokon a helyeken, amelyeken az elmúlt időszakban, illetve a következő hónapokban a szárazsággal gyűlik meg az emberek baja, egy év múlva az El Nina miatt kialakuló árvizek okozhatnak gondot. A rombolás szörnyű lesz.