Dübörög a spanyol szolgáltatóipar

Júniusban gyorsult a spanyol szolgáltatóipar teljesítményének növekedése májushoz képest - derül ki a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán ismertetett adataiból.
Szepesi Anita, 2017. július 5. szerda, 17:32
Fotó: Pixabay

A júniusi spanyol szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 58,3 pont lett a májusi 57,3 pont után. Elemzők előzetesen 56,5 pontos júniusi adattal számoltak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A júniusi spanyol szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 2015 augusztusa óta a legkedvezőbb adat.

Az IHS Markit közleménye szerint a spanyol szolgáltatóipari vállalatok az új megrendelések bővülésére megnövekedett munkaerő-igénnyel reagáltak. A válaszadók több mint 23 százaléka vett fel új alkalmazottat a hónap során.

Spanyolországban júniusban 2,8 százalékkal, több mint 98 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. A spanyol munkaügyi minisztérium kedden közölt, a munkaügyi központok adatai alapján készült jelentése szerint a dél-európai országban 3,36 millió munkanélkülit tartanak nyilván, ami a 2009-es munkanélküliségi szintnek felel meg. Az év hatodik hónapjában a munkanélküliség főként a szolgáltatási szektorban és az építőiparban csökkent, köszönhetően az idénymunkák kezdetének.

HOZZÁSZÓLÁSOK