Az Egyesült Államokban januárban immáron a 10. egymást követő hónapban haladta meg a végrehajtás alatt lévő lakások állománya a 250 ezret - derül ki az árveréseket nyomon követő RealtyTrac Inc. jelentéséből. Összesen 274,4 ezer bedőlt hitelű, vagy aukción meghirdetett, vagy a bankok által visszavett lakás várt új gazdára. Ez 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál - januárban már a 37. egymást követő hónapban nőtt a bedőlt hitelű lakások száma.

Ugyanakkor decemberhez képest 10 százalékkal csökkent az árverés alatt lévő vagy arra váró otthonok mennyisége, mivel a hitelezők és a kormányzati ügynökségek komoly erőfeszítéseket tesznek a legnagyobb baj elkerülése érdekében. Az állami kézbe került Fannie Mae és Freddie Mac, az USA két legnagyobb lakáshitelezője például ideiglenes törlesztési moratóriumot ajánl. A bankok 15 százalékkal vettek vissza kevesebb lakást.

A gond az, hogy az átütemezések csak azokon a lakástulajdonosokon segítenek, akik benn akarnak maradni otthonukban, azokkal, akik megelégelték a terheket, és kiszállnának kölcsönükből, nem tudnak mit kezdeni a hitelezők. Egyre több azoknak a jelzálogkölcsönöknek a száma, amelyek összege magasabb, mint a lakás jelenlegi értéke, ezért szakértők szerint a piac csak akkor állhat talpra, ha ismét növekedni fognak a lakásárak.