Durva hír a nyugdíjasokról - ilyen is van

Az elmúlt három évben minden hatodik nyugdíjas adott hálapénzt valamilyen közszolgáltatásért Szlovákiában, azaz a visszavonult emberek gyakrabban adnak kenőpénzt, mint mások.
Barabás Júlia, 2018. november 30. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

A korrupció és a manipuláció terén a nyugdíjasok a legsebezhetőbbek - idézte a Focus közvélemény-kutató ügynökség Szlovákiában készült felmérését a pozsonyi Új Szó. A vizsgálatra a Transparency International Slovensko (TIS) adott megbízást.

Gabriel Sipos, a TIS igazgatója szerint az utóbbi három évben minden hatodik nyugdíjas kenőpénzt adott valamilyen közszolgáltatásért. Ennek alapján a nyugdíjasok kétharmadával gyakrabban adnak kenőpénzt, mint az aktívan dolgozó emberek. Leggyakrabban a háziorvosnak, a belgyógyásznak és az ortopéd orvosnak fizetnek. Eközben a nyugdíjasoknak csupán negyede lenne hajlandó jelenteni a korrupciót.

A nyugdíjasok jelentős része nem tudja elkülöníteni a valós információkat az álhírektől. Hajlamosak feltétel nélkül elhinni a sajtóban, a tévében, illetve az újságban olvasottakat, nem tudatosítják, hogy különbséget kell tenni a megbízható és a nem megbízható hírforrások között. A szervezet ezért a médiajártasság és a korrupció kapcsán szeretné képezni az időseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK