Az összeállításból kiderül, nagyot téved, aki azt hiszi, hogy a cégvezetők a leginkább túlfizetett munkavállalók. Íme a lista.

10. Esküvői fényképészek
Az USA-ban egy esküvőkön fényképező profi alkalmanként minimum 1900 dollárt kap, de nem ritka a 2500-5000 dolláros tarifa sem. Ebben nincs benne a nyersanyagköltség, miközben az előkészítő megbeszélésekkel együtt 20 óra munkával megúszható egy-egy esküvő. Az órabér tehát itt átszámítva 17 ezer forintról indul.

9. A vezető légitársaságok pilótái
Az olyan nagy cégek, mint például a Delta évi 250 ezer dolláros (42,5 millió forint) bért adnak kapitányaiknak. Ez részben azért érdekes, mert munkájuk jelentős részét automatika végzi, de még inkább azért, mert a kisebb légitársaságok azonos beosztású pilótái ennél 40 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak.

8. Kikötői dokmunkások
E csoport szakszervezetei - hasonlóan a vasutasokhoz - azért tudnak jó bért kitaposni, mert ha leáll a hajók kirakodása, az rettentő pluszköltséget okoz a fuvarozóknak. A kirakodó munkások átlagkeresete 112 ezer dollár/év, az áruk számítógépes nyilvántartását vezető kollégáiké 136 ezer, s mindkettőjük ellenőreié 177 ezer.

7. Repülőtéri rakodók
A helyzet náluk ugyanaz, mint kikötői társaiknál, ezért 70-100 ezer dollárt keresnek évente. A legjobbak napi 300 dollárt (nagyjából 1 millió forint havonta) szednek össze.

6. Ingatlanügynökök
Ennek a szakmának a fapados művelői sem keresnek rosszul - évi 60 ezer dollárra számíthatnak (több mint 10 millió forint) -, ám akik a legdrágább lakásokat mutogatják a dúsgazdag vevőjelölteknek, azok 200 ezer dollárral hizlalhatják bankszámlájukat. És az utóbbiaknak inkább a külsőségekre kell figyelniük, hiszen az exkluzív otthonokat könnyebb eladni, mint az átlagos lakásokat.

Az első öt helyezett szakmáról a következő oldalon olvashat.

5. Expolitikusok
Bill Clinton volt amerikai elnök tavaly 9,5 millió dollárt keresett 60 előadással, s bár ennek jelentős részét jótékony célra fordította, illetve elnöki könyvtárát gazdagította, azért a maradék sem lehetett rossz pénz.

4. Fogszabályozást végző fogorvosok és fogtechnikusok
A 35 órás munkahetet teljesítő fogszabályozó fogorvosok átlag 350 ezer dollárt visznek haza évente - derül ki saját szakfolyóiratukból. A 39 órát gályázó fogtechnikusok nagyjából ennek felét teszik zsebre. Az előbbiek munkája a gyermekek fogainak igazgatása, aminek elvégzését - a fő irányok megadása után - asszisztenseikre hagyják.

3. Veszteséges cégek vezérigazgatói
Ezek esetén nem is lehet pontos összeget megadni, hiszen bérük is magas, ám ha kirúgják őket - a cég részvényeseinek érdekét szem előtt tartva -, akkor bőkezű végkielégítésre számíthatnak, nem beszélve a részvényopciókról. Emellett bukásuk után sokan kapnak közülük szintén jól fizetett állást vállalatuk igazgatóságában.

2. Sportolók
A legjobb sportolókkal hosszú távú szerződéseket kötnek egyesületeik, ráadásul a szakszervezetek megtagadták, hogy ez figyelembe vegye teljesítményüket. A vezető NBA-játékosok 9-10 millió dollárt kapnak évente, szerződéseiknek hála akkor is, ha gyengén megy csapatuknak.

1. Alapkezelők
Ennél a foglalkozásnál 500 ezer-1 millió dollár az éves alapfizetés, ehhez jönnek a bónuszok. Igazából azonban úgy tud szemérmetlenül meggazdagodni egy alapkezelő vezetője, ha szabálytalan akciókkal saját zsebére dolgozik, egyes ügyfeleknek előnyöket biztosít a többi rovására, jól felfogott közös érdekeiket érvényesítve.