Durvul a helyzet Spanyolországban

A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett az október 1-jére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás előtt, mert úgy vélik, "kevésbé elkötelezett" a spanyol csendőrséggel való együttműködésben - írja a hvg.hu.
Szász Péter, 2017. szeptember 23. szombat, 21:35
Fotó: AFP

A spanyol ügyészség utasítására a katalán rendőrséget, a Mossos d'Esquadrát a spanyol csendőrség alárendeltségébe helyezik - erősítette meg a madridi belügyi tárca szóvivője.

Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos ugyanakkor közölte, hogy a regionális rendőrség nem fogadja el ezt a döntést - olvasható a portálon.

A spanyol kormány több intézkedéssel próbálja ellehetetleníteni az október 1-jére kitűzött referendumot, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. A spanyol csendőrség a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására irányuló akciókban az elmúlt napokban 14 magas beosztású katalán tisztviselőt vett őrizetbe ideiglenesen, majd engedett később szabadon, emellett tízmillió szavazólapot és másfél millió plakátot foglalt le. Az intézkedések ellen tízezrek tüntettek Katalóniában.

Madrid időközben bejelentette, hogy a spanyol rendőrség és a csendőrség további alakulatait küldik Katalóniába.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton pártja mallorcai regionális tanácskozásán ismét azt hangoztatta, hogy a népszavazást nem fogják megtartani. Mindennek ellenére Carles Puigdemont, az autonóm katalán kormány vezetője továbbra is kitart a referendum mellett. Clara Ponsatí oktatásügyi katalán tanácsos biztosított mindenkit, hogy a választóhelyiségek október 1-jén kinyitnak.

Címlapkép: AFP/Lluis Gene

HOZZÁSZÓLÁSOK