Nem változtatott az Európai Központi Bank

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a feltételeken az Európai Központi Bank októberi kamatdöntő ülésén. Mario Draghi utolsó fontos elnöki szereplésére kerül ma sor, de nincs sok ok az örömre az eurozónában.
Rácz Gergő, 2019. október 24. csütörtök, 13:49
Fotó: Reuters

Az Európai Központi Bank (ECB) nem változtatott a feltételeken, maradt a -0,50 százalékos alapkamat, és megerősítették a további élénkítő intézkedések fontosságát is.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százlékos szintjét is.

Arra számítanak a közlemény szerint, hogy az ECB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

Mario Draghi hamarosan, 14:30-kor utolsó ECB elnöki sajtótájékoztatóját tartja.

Az eurozónában továbbra sem biztatóak a kilátások, ebben a legutóbbi befektetési bizalmat mérő BMI adatok sem tudtak változtatni.

Ebben a közegben kell majd helytállnia Christine Lagarde új elnöknek, akai hamarosan hivatalba lép, de már részt vett a mostani ülésen is.

HOZZÁSZÓLÁSOK