ECB: Magyarország nem teljesíti a feltételeket

Az euró bevezetésére uniós tagságuk okán kötelezett hét ország egyike sem felel meg valamilyen szempontból a belépési feltételeknek - állapítja meg az Európai Központi Bank (ECB) kedden publikált 2016-os konvergenciajelentése.
MTI, 2016. június 7. kedd, 15:08
Fotó: MTI/AP

A jelentés megállapítja, hogy miközben mindegyik ország teljesíti a makrogazdasági paraméterek túlnyomó többségét az euró bevezetéséhez, egyikük sem felel meg teljes mértékben a csatlakozási szerződésben lefektetett kikötéseknek, beleértve a jogi konvergencia-kritériumokat is.

Az ECB a 2016-os konvergencia jelentésében Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország által a legutóbb jelentés óta elért eredményeit értékelte.

Az infláció országok közötti eltérése jelentős mértékben csökkent, az árstabilitási kritériumnak hat ország felelt meg a hét közül. A 3,0 százalék alatti GDP-arányos költségvetési hiány-feltételt hat ország tudta teljesíteni. A kivétel az emiatt túlzottdeficit-eljárás alatt álló Horvátország. A GDP-arányos államadósságnál Horvátország és Magyarország van a 60 százalékos határ felett. Horvátországban az arány emelkedett, Magyarországon csökkent a legutóbbi jelentés óta.

A hét ország egyike sem vesz részt az ERM-II árfolyam-mechanizmustan, az euróövezet "előszobájában". Svédországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában viszonylag nagy árfolyam-ingadozás volt tapasztalható a vizsgált kétéves időszakban.

A hosszú távú kamatok - ahogy a 2014-es jelentésben is - most is mindegyik országban a 4 százalékos referencia alatt maradtak. A legalacsonyabb kamatok Csehországban és Svédországban voltak.

A számok teljesítése nem elég

Az ECB jelentése megjegyzi, hogy a nominális kritériumok teljesítése szükséges, de nem elégséges feltétele az euró bevezetésének. Az országoknak a belépéshez még "fenntartható konvergencia folyamatról" is tanúbizonyságot kell tennie. Ehhez pedig számos országban gazdaságpolitikai iránymódosítására lenne szükség.

Az egyensúlytalanságok felhalmozódásának a kivédését számos országban megfelelő költségvetési és makroprudenciális intézkedésekkel és a pénzügyi szektor ellenőrzésének a megerősítésével kellene garantálni.

A vizsgált hét ország egyikében sem felel meg a jogi környezet az euró bevezetéséhez - állapítja meg az ECB. Különösen a jegybankok intézményi és gazdálkodási függetlensége terén tapasztalhatóak még hiányosságok. Horvátország kivételével egyetlen országban sem érvényesül maradéktalanul a monetáris finanszírozás tilalma és nem történt meg a jegybank megfelelő mértékű integrálása sem az Eurosystem körébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.06.07 20:36

@senkalfonz:

Nevetséges, de feltételek, amelyeket teljesíteni kell.

De te, szabadságharcosom, harcolj a feltételek ellen!

Ha kell menj el egészen Brüsszelig!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

senkalfonz, 2016.06.07 18:50

Nevetségesek ezek a feltételek!! Az ECB és az Európai Bizottság "kiváló" munkáját mutatja ,hogy a jelenlegi euro zóna tagok több mint a fele nem felelne meg a 60% adósságszabálynak!! Tehát őket fel sem vennék! Csak az a probléma,hogy már belül vannak!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html