Eddig volt befektetésre ajánlott ország Líbia

Igen agresszív, egyszerre három fokozatú leminősítéssel megvonta Líbia eddigi befektetési ajánlású adósosztályzatát kedden a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy "az egyre kaotikusabb" líbiai politikai és gazdasági helyzet már nem összeegyeztethető a befektetői besorolással.
MTI-Eco, 2011. március 1. kedd, 19:10
Fotó:

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy Líbia hosszú futamú hazai és devizaadósságának osztályzatát az eddigi közepes befektetői "BBB"-ről - a "BBB mínusz és a "BB plusz" fokozatok kihagyásával - "BB"-re süllyesztette. A cég az új, immár spekulatív - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - besorolást is további leminősítés erős valószínűségére utaló negatív megfigyelés alá helyezte.

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a líbiai állam jelentős értékű külföldi pénzügyi eszközeit - amelyek az eddigi besorolás kulcstényezői voltak - nemzetközi szankciók alapján zárolták.

Emellett a líbiai kőolajtermelés a felére csökkent, és az olajipari létesítményeket hosszú időre kiható károsodás veszélye fenyegeti.

A nyersolaj- és a földgázkitermelés Líbia hazai össztermékének (GDP) felét, a folyómérleg-bevételek 90 százalékát, az államháztartási bevételeknek pedig a 70 százalékát adják.

Mindemellett a külföldi alkalmazottak - akik a 6,7 milliós lakosságon belül hozzávetőleg egymillióan voltak, és életfontosságú szerepet játszottak számos kulcsiparág működésében - tömegesen távoznak, és nem is fognak visszatérni mindaddig, amíg "a politikai stabilitásra valamelyest hasonlító állapotokat nem sikerül helyreállítani" - áll a Fitch Ratings által a meredek líbiai leminősítéshez fűzött keddi londoni elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK