Egérinvázió - egyelőre nem találják az ellenszert

Csehországban egyelőre nem találják az ellenszerét a mezei egerek támadásának. Az elszaporodott kis állatok irtózatos kárt tesznek a mezőgazdasági terményekben.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:28
Fotó: Pexels

Csehországban elérte a félmilliárd koronát (több mint hatmilliárd forint) a mezei egerek által okozott mezőgazdasági kár értéke - adta hírül a Radio Praha. Az ország agrárkamarája szerint ez a szám tovább fog nőni a közeljövőben. A károk 87 ezer hektár területet érintenek, ami nagyjából ötöde az ország megművelhető földterületének.

A mezei egerek elsősorban a gabonát zabálják fel, de nem vetik meg a szóját, a cukorrépát és a napraforgót sem. A téli vetéseket olyan súlyos kár érte, hogy a mezőgazdasági termelők egy része teljesen feladta a téli vetést. Ugyanakkor az agrárkamara vezetője, Martin Pycha úgy véli, hogy a rágcsálójárvány miatt nem fognak drágulni az élelmiszerek Csehországban.

A mezei egerek rohamára válaszolva az agrárminisztérium engedélyezte bizonyos rágcsálóirtók használatát, ám miután ennek a "szőnyegbombázásnak" áldozatul esett 80 nyúl és számos gólya, visszavonták az engedélyt. A környezetvédelmi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a vegyszer használatával megszegik a földvédelmi törvényt. Így most az agrártárca a károsultak anyagi kompenzációjáról tárgyal, a farmerek pedig arra akarnak engedélyt kérni, hogy a mérget közvetlenül az egérlyukakba szórhassák.

HOZZÁSZÓLÁSOK