Egy-másfél év maradt a katasztrófa elkerülésére

Ha a világ országai 2017 második fele után is üzembe helyeznek fosszilis tüzelőanyagot égető áramtermelő erőműveket, akkor elkerülhetetlen lesz a föld légkörének több mint két Celsius-fokos felmelegedése. Ez az a szint, amelyet a tudósok még kezelhetőnek tartanak.
Napi.hu, 2016. április 3. vasárnap, 15:24
Fotó: Reuters

Mindenki tudja, hogy eljön az az időpont, amelyen túl az emberiségnek nem szabad olyan elektromos erőműveket építenie, amelyek üvegház hatású gázokat bocsátanak ki, ám az már messze nem köztudott, hogy rendkívül közel kerültünk ehhez a ponthoz - írja a Bloomberg. A hírügynökség az Oxfordi Egyetem új gazdasággal foglalkozó intézetében dolgozó kutatók tanulmányát ismerteti.

Egyrészt, másrészt

A helyzet egyes területeken biztató. Az amerikai Business Council for Sustainable Energy kutatóintézet jelentése szerint az USA-ban 60 éve nem látott mélypontra esett szénerőművek használata. Egyes létesítmények kénytelenek voltak csődvédelmet kérni maguk ellen. Kínában hasonló a helyzet: a hőerőművek ott is visszaszorulnak az áramtermelésben.

Világszinten azonban nem olyan biztatóak a fejlemények, mint a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országában. A feltörekvő országokban számos helyen tervezik fosszilis tüzelőanyagot elégető erőművek építését. Eközben az áramtermelés továbbra is a károsanyag-kibocsátás harmadáért felel a világon.

Mennyi idő maradt

A tudósok úgy gondolják, hogy a föld átlaghőmérsékletének két Celsius-fokos emelkedése meg kezelhető lenne, ám nagy kérdés, hogy sikerül-e megelőzni az ennél erőteljesebb növekedést. Az oxfordi kutatók ezen belül arra a konkrétabb kérdésre keresték a választ, mikor kell leállni az új hőerőművek üzembe helyezésével ahhoz, hogy elkerülhető legyen a klímakatasztrófa.

A válaszuk riasztó: nagyjából bő egy év maradt hátra eddig az időpontig. Ha 2017 végéig az emberiség nem áll le az új gáz- és szénerőművek építésével, hogy elkerülje a két foknál nagyobb felmelegedést, akkor elkerülhetetlennek látszik az ennél nagyobb melegedés. A hőerőművek hosszú életűek, Európában van 50 éves létesítmény is, ezért van tartalék a rendszerben. Az újabbakról azonban le kellene mondani.

Bonyolult számítás

A kutatók figyelembe vették azt is, hogy a kibocsátott szén-dioxid akár évszázadokig is elkering a légkörben. Ez azt jelenti, hogy ha az emberek csökkentik a kibocsátást, az csak késleltetve érezteti a hatását. Finomítja a vizsgálat eredményét, hogy a tudósok csak 50 százalékos esélyt adnak a durva felmelegedés elkerülésére, ha a jövő év vége után nem épülnek új hőerőművek. Más szóval nem garantálnak semmit.

Ha nem sikerül tartani a határidőt, akkor nagyon kellemetlen lehetőségekkel kell szembe nézniük az embereknek. Az egyik, hogy elfogadják a két Celsius-foknál nagyobb felmelegedést, várva annak szörnyű következményeit.

A másik, hogy bezárnak egy csomó működő erőművet, a harmadik, hogy a szén-dioxid szintjét csökkentő technológiákra bízzák magunkat, annak ellenére, hogy egyelőre nem tudjuk, melyek lennének ezek a - gyakorlatban is alkalmazható - megoldások.

Nem kárognak

Az oxfordi csapat nem tartozik a vészmadarak közé - hangsúlyozza a Bloomberg. Céljuk pusztán az, hogy megismertessék a valós veszélyekkel a döntéshozókat. A világ kormányai tettek vállalásokat a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére - az EU például 2030-ra 40 százalékos lefaragást tűzött ki célul maga elé -, de azzal talán nem számolnak, hogy az eddig felhalmozott üvegház hatású gázok mennyisége nem a kibocsátás visszafogásával arányosan mérséklődik a légkörben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

feketeluk, 2016.04.04 00:05

@krix: Nem csak Merkel a hibás. Hanem a sötétzöld környezetvédő, aki pl. nem hiszi el, hogy az atomerőmű nem bocsájt ki CO2-t. Vagy egyszerűen be van tojva a sugárzástól. Mert Fukushima 2000 áldozatából 2 az atomerőmű miatt halt meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.04.03 21:34

@megalodon:

Ja, itt Európában meg megy a sírás, hogy fogy a lakosság, migráns csürhével kell kipótolni a hiányt, pedig örülhetnének, hogy fogy hisz kevesebb ember kisebb kárt okoz a bolygónak és fenntarthatóbb állapotot eredményez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.04.03 21:30

"Ha 2017 végéig az emberiség nem áll le az új gáz- és szénerőművek építésével"

Hála a nagyeszű G. merkelnek Németország leállt az atommal és most szén és gáz égetésével pótolja a kieső energiát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.03 20:53

@megalodon: "vagy 500-1000 év alat jutunk el a totál katasztrófához ami pl az antarktisz elolvadása"

Nem. A mostani ütemben pár év alatt. Az elmúlt 500-1000 évben egyáltalán nem olvadt az Antarktisz, most meg látjuk hogy milyen ütemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.04.03 20:28

@Pegazus_a_borbarat: A legnagyobb fajpusztulás eddig a híres perm végi volt 350 millió éve, ott 10.000 évig tartott az első szakasz a szibériai bazaltár kitöréssel ami 6-4 fokkal emelte a klimát majd 100.000 év alatt pusztult ki a fajok 90%.-a (utána jöttek a dinók és az emlősök) a carbon korban ami a legzöldebb volt 30-35% oxigéntartalommal a légkörben egyébként 1600 ppm volt a széndioxid koncentráció most meg 400 ppm...

Jelenleg 100x gxorsabb a melegedés mint annak idején a perm végi kezdetekor vagy 500-1000 év alat jutunk el a totál katasztrófához ami pl az antarktisz elolvadása 100 méter tegerszint emelkedéssel és fele annyi szárazfölddel 5-10 fokkal magasabb és 5x erősebb szelekkel frontátvonulásokkal járhat...

szóval a változtatáshoz már késő a klima a következő évezredekre alapjában megváltozik maximum az ütemén tudunk még változtatni.. valahol a 40-es 50-es években billenhetett át az automata leolvasztásra a klima... persze szerintem valójában senki nem tudja...de az biztos hogyha 2 fokot elérjük akkor ha nem is bocsájtunk ki egyáltalán széndioxidot akkor is továbbmegy már a leolvasztás...

Egyébként a klimakatasztrófa csak egy dolog a sokezer fenntarthatatlan dolog közül amit az emberiség müvel a vége az erőforrások elhasználása, felélése és a totális környezetpusztítás...
(Magyarország ártéri erdő lenne mocsári ciprusokkal ha nem lenne ember, ehhez képest füves pusztaság lett belőle meg lebetonoztuk a felét.. ez a legutóbbi 3-500 év munkája, a talajok humusztartalma is 2-3% ról 0,5% alá esett átlagosan az elmúlt 100 évben, sajnos ilyeneket százával ezrével lehet sorolni és abből csak az egyik mellesleg katasztrófális tünet a felmelegedés amit felkapott a média mert egyre melegebbük van az irodákban az újságiróknak)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html