A keddi Napi Gazdaság cikke.

Az egyik lapunknak nyilatkozó fideszes önkormányzati képviselő szerint még az sem kizárt, hogy a néhány "fogadott gyereket" jobban ki kell majd stafírozni, nehogy szó érje a ház elejét. Az biztos, hogy az elmúlt évek során tömegével eladósodott települések pénzügyi egyensúlyának megteremtése még akkor sem lesz egyszerű feladat, ha a megoldás módját illetően teljes az egyetértés.

Az új összetételű önkormányzatok döntő többsége tisztában van azzal, hogy a kormány a hatalmas adósságot nem tudja majd kifizetni és azzal is, hogy a forrásokért harcba kell szállni. Afelől sincs kétsége senkinek, hogy megszorítások következnek, vissza kell fogni a beruházásokat, tovább kell csökkenteni a működési költségeket, sőt az apparátus létszámát is.

Azt viszont - pártállástól függetlenül - elvárják a kormánytól, hogy - korábbi ígéretét betartva - szabadítsa meg őket jó néhány feladattól, a devizaadósságok terhei könnyítése érdekében pedig legalább erősítse a forintot.Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak a rendszerváltás óta először lesz fideszes polgármestere. Cser-Palkovics András és Cserna Gábor programjában is szerepel, hogy a kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkező két város még vonzóbb legyen a befektetők számára. A programok jelentős részét uniós források felhasználásával szeretnék megvalósítani.

Székesfehérvár egyik megválasztott fideszes képviselője a Napinak nyilatkozva elmondta: szeretnék a kormányt meggyőzni arról, hogy az ország érdekét is az szolgálja, ha oda adnak több pénzt, ahol az a leghamarabb és a leghatékonyabban megtérül. Hozzátette: az ugyancsak fideszes többségű megyei önkormányzattal vállvetve harcolnak majd azért, hogy minél több uniós forrás jusson Fejérbe.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa új, szintén kormánypárti polgármestere - aki eddig a város alpolgármestereként tevékenykedett - lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy programjuk egyik sarkalatos pontja a város speciális, többek között kiváló földrajzi adottságainak kihasználása. A helyi és térségbeli kis- és középvállalkozásoknak pedig olyan feltételeket akarnak teremteni, hogy azok folyamatosan tudjanak fejlődni és képesek legyenek újabb munkahelyek létrehozatalára is, ezért kiemelt feladatnak tekintik a helyi ipari park fejlesztését és bővítését.

Szombathelyen a kormánypártnak nyolc év után sikerült leváltania az MSZP-s városvezetést. Az új polgármester, Puskás Tivadar szerint ügyes és tehetséges emberekkel és kormányzati hátszéllel nehéz gazdasági helyzetben is előre lehet jutni. Bár Szombathelyen is tudják, hogy fogyókúra jön, Puskás programjában kiemelt helyen szerepel a város számára oly fontos 86-os gyorsforgalmi út kiépítése, amely nagyot lendíthet a gazdaságon is.