Egyre biztosabb Obama előnye

Közép-európai idő szerint hajnali negyed négykor Obama 174-64-re vezetett a stabilan valamelyik jelölthöz beírható államok elektori szavazatai alapján - 270 kell a győzelemhez.
NAPI Online, 2008. november 5. szerda, 03:17
Fotó:

E percekben zárul a szavazás újabb tucatnyi államban, közülük a sokáig billegőnek számító Coloradóban és Új-Mexikóban. Obama az exit poll adatok alapján Minnesotától New Yorkig újabb halom elektori szavazatot besöpört (most már kevesebb mint 100 elektor hiányzik a 270-ből), miközben McCain mindössze annak örülhet, hogy a választási szempontból miniatűr Észak-Dakotát nem veszítette el. Colorado és Új-Mexikó még nem eldönthető, de lehet, hogy a kampány e korábbi főszereplői nélkül is vége lehet a küzdelemnek: Floridában a szavazatok felének feldolgozása után még mindig Obama vezet. A részletesebb adatok sem mutatnak biztatóbb képet McCain számára: Floridában a spanyol-ajkúak körében Obama a maga javára fordította a George W. Bush 2004-es kiemelten fontos jelentőségűnek bizonyult előnyét.


A CNN exit poll adatai szerint a megkérdezettek 62 százaléka vélte úgy, hogy a gazdaság a legfontosabb téma, és messze lemaradva, 10 százalék körül volt Irak, illetve a terrorizmus. Ez megint csak egy rendkívül kedvező adat Obama számára, mivel a választási kampány során McCainnél végig kedvezőbben ítélték meg, mint a gazdaság lehetséges irányítóját. Másrészt Obamát még az Irakot fontosabbnak tartó szavazók is szimpatikusabbnak tartották. Mindez kiegészítve néhány szenátusi adattal (Mitch McConnell, a republikánusok felsőházi frakcióvezetője vesztésre áll Kentuckyban) egy Obama-söprést jelezhet előre.

HOZZÁSZÓLÁSOK