Egyre több nyugdíjas dolgozik Csehországban

A nyugdíjkorhatár emelkedése ellenére nőtt az aktivitás a hetven évnél fiatalabbak körében.
MTI-Eco, 2013. október 9. szerda, 18:34
Fotó: Napi.hu

Míg 2010-ben 129 600 hetven évnél fiatalabb öregségi nyugdíjas járt munkába, addig az idei első félév közepén már 145 ezer 100 - közölte a cseh statisztikai hivatal szerdán.

"Folyamatosan emelkedik a dolgozó öregségi nyugdíjasok száma. Ők a hatályos szabályok szerint nyugdíjukat is rendszeresen megkapják" - mondta Daniel Chytil, a statisztikai hivatal szakértője.

Ondrej Nyvlt, a statisztikai hivatal egy másik szakértője úgy véli, hogy a rendszeresen dolgozó cseh öregségi nyugdíjasok aránya nem magas, bár emelkedik. "Jelenleg a nyugdíjasok 11,5 százaléka van alkalmazásban" - jelentette ki Nyvlt. Szerinte a nyugdíjasok még nagyobb arányú bekapcsolását a munkába a részmunkaidős állások alacsony száma korlátozza.

A statisztikai hivatal felmérése szerint a néhány éven belül nyugdíjba vonuló emberek körében jelenleg nagyon magas a továbbra is dolgozni akarók száma. "Az ötven évnél idősebbek 40 százaléka nyugdíjba vonulása után is dolgozni szeretne. Mintegy 460 ezer személyről van szó" - állítja a hivatal. Prágában ez az arány 80 százalék, tehát jóval magasabb az országos átlagnál.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 63, az alapműveltséggel rendelkezők 32 százaléka szeretne dolgozni.

A cseh lakosság fokozatosan öregszik. A 65 éven felüli állampolgárok jelenleg az összlakosság mintegy 17 százalékát teszik ki. 1990-ben ez az arány 12 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2013.10.09 18:50

Ez teljesen jó ötlet, ha egészséges maradok, én is szívesen fogok dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html