Az euróövezet éves szintű inflációja mínusz 0,7 százalékra csökkent júliusban, a júniusi mínusz 0,1 százalék után - jelentette az Eurostat. Az előzetes várakozások 0,6 százalékos árcsökkenéssel számoltak. Egy évvel ezelőtt 4 százalékos volt a pénzromlás üteme. Havi szinten is 0,7 százalékkal csökkentek az árak júliusban.

A teljes EU-ban éves szinten 0,2 százalékos rátát mértek a múlt hónapban, a júniusi 0,6 százalékot követően. A tavalyi év azonos időszakában 4,4 százalékos értéket vett fel a ráta.

Havi szinten 0,5 százalékos defláció jelentkezett júliusban az Unióban. A legnagyobb deflációs érték Írországban (2,6 százalék) és Belgiumban (1,7 százalék) volt, míg Románia (5 százalék), Magyarország (4,9 százalék) és Lengyelország (4,5 százalék) állnak a legnagyobb inflációt kimutató országok listájának élén.

Az energiaárak és élelmiszerek nélkül számolt maginfláció az eurózónában 1,3 százalékra, három év legalacsonyabb értékére csökken júliusban, a júniusi 1,4 százalék után. Az energiaárak júliusban 14,4 százalékkal voltak alacsonyabbak éves szinten, és 1,8 százalékkal havi szinten.