Egyre tragikusabb a spanyol munkanélküliség

Megszakadt a borzalmas spanyol munkaerőpiac eddigi enyhe javulásának folyamata augusztusban, a korábbinál is többen folyamodtak munkanélküli segélyhez; Franciaországban azonban a várakozásokra rácáfolva pozitív fordulat történt.
NAPI, 2010. szeptember 2. csütörtök, 10:10
Fotó:

Franciaországban 9,9 százalékról 9,7 százalékra esett a munkanélküliség a második negyedévben, a tengerentúli területeket leszámítva pedig 9,5 százalékról 9,3 százalékra mérséklődött a mutató - jelentette az Insee.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők 10 százalékot vártak; a gazdaságkutató francia munkanélküliségi mutatója két év után először javult.

Spanyolországban azonban éppen ellentétesek a munkaerőpiaci folyamatok, hiszen augusztusban három hónapos javulás után ismét nőtt a munkanélküli segélyért folyamodók száma.

Júliushoz képest 1,6 százalékkal, tavaly augusztushoz képest pedig 9,4 százalékkal nőtt az állástalanok száma a spanyol statisztikai hivatal szerint, amely immár eléri a 20 százaléknak megfelelő 3,97 millió főt, tehát még mindig a legmagasabb az egész Európai Unióban.

HOZZÁSZÓLÁSOK