A francia sajtóban megjelent hírek szerint a brit-francia páros "pár tízmillió eurót" szán az előzetes tanulmányok elkészítésére, az új generációs gép első példányát pedig a francia Dassault és a brit BAE Systems repülőgyártók közösen fogják kifejleszteni a következő nyolc évben.

A mostani szándéknyilatkozat valójában a két ország között 2010 novemberében megkötött, Lancaster Hause nevet viselő, hosszú távú stratégiai együttműködést célzó megállapodás első konkrét megvalósítását jelenti. Két évvel ezelőtt ugyanis a britek és a franciák abból a felismerésből kiindulva döntöttek a kooperáció mellett, hogy saját forrásból már nem képesek biztosítani katonai erejük fenntartását.

A Lancaster Hause megállapodás tucatnyi együttműködési területet jelölt ki, amely a közös repülő mellett új generációs drónok, rakéták kifejlesztését, illetve a katonai nukleáris létesítmények közös karbantartását is felöleli. A már említett pilóta nélküli repülők mellett a Dassault - BAE Systems párost a jövő generációs kém drónok biztonságával kapcsolatos tanulmányok elkészítésével is megbízták.

Mindezzel párhuzamosan a britek és a franciák egy helikopterről indítható, hajó elleni rakétaprogramot is el akarnak indítani, ennek kidolgozásával az európai EADS, a már említett BAE Systems és az olasz Finmeccanica által közösen tulajdonolt MBDA céget bízták meg, a program költsége értesülések szerint mintegy 200 millió euróra rúg.

A britek egyébként egy francia kezdeményezésű, páncéltörő, új generációs rakéta kifejlesztése iránt is érdeklődnek, de a közös tervek között szerepel egy olyan robot megépítése is, amely a hadihajók elleni aknák felderítésére szolgál.