Éhínséglázadások fenyegetnek az áremelkedés miatt

Heten meghaltak Mozambikban az egyértelműen az élelmiszerár-emelkedésekkel összefüggésbe hozható zavargásokban, miközben Oroszország meghosszabbítja búzaexport-korlátozását – egyre több jel figyelmeztet egy új élelmiszer-válság veszélyére.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 3. péntek, 12:29
Fotó:

Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy 12 hónappal meghosszabbítják az orosz búza kiviteli tilalmát, miközben az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési világszervezet (FAO) rendkívüli ülést hívott össze a globális búzahiány miatt.

Ugyan a búzatermés szakértők szerint idén jobb volt, mint a 2007-2008-as élelmiszerár-buborék idején - amikor az áremelkedés spekulációs hullámot indított, és a valóságtól elszabaduló árak miatt Haititől Bangladesig robbantak ki zavargások -, ugyanakkor az orosz bejelentést követően további 3,4 százalékot emelkedett a búza világpiaci ára.

Január óta több mint 70 százalékot emelkedtek a gabonaárak, ami így 2008 szeptembere óta nem látott magasságba jutott. Tavaly szeptemberben 141 euró volt egy tonna búza, míg jelenleg 232 euróra emelkedtek az árak.

Mozambik fővárosában, Maputóban csütörtökön 288-an megsérültek, és legalább heten meghaltak, miután a rendőrök a magas élelmiszerárak miatt tüntető több ezer ember közé lőttek. A mozambiki kormány szerint megfordíthatatlanok az áremelkedések - a kenyér ára 30 százalékkal emelkedett tavaly óta az afrikai országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.03 16:24

Mondjuk, ha fele annyi búza terem akkor mondjuk a duplájába fog kerülni ( ugyanannyit kell szántani, vetni,aratni stb.. csak a tárolás olcsóbb ). Gondolom az is elfogadható, hogy bárki vehet és bárki eladhat búzát. Innentől fogva viszont nem világos mi a gond.

Ha ki kell végezni azon kereskedőket akik haszonszerzés reményében vesznek árut és adják el, akkor viszont a sarki boltost, patikust, pékeket mind küldheted be a kohóba mert mind arra spekulál, hogy amit Ő olcsóbban megvett azt NEKED (galád módon ) drágábban fogja eladni...szóval így visszaérkeztünk az annyira imádott rákosi korszakba ami azt eredményezte, hogy minden olcsó csak nincs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2010.09.03 13:40

Nu, egy megoldás van: A SPEKULATŐRÖKET KI KELL VÉGEZNI MINDENHOL A VILÁGON !

másképp ennek nem lesz vége.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html