Franz Schulz, Kelet-Berlin Friedrichshain kerületének polgármestere megerősítette a tervekről keringő pletykákat a Die Weltnek − a hírek hatására már korábban internetes aláírásgyűjtés kezdődött a falrész védelme érdekében. A petíciót rövid idő alatt több ezren írták alá.

7000 eurót is elkérnének egy négyzetméterért
Kép: Reuters

A berlini fal 1,3 kilométeres töredéke voltaképpen egy szabadtéri képkiállítás − ezért is ismerik Keleti Galéria néven −, a világ minden tájáról érkezett művészek festményei, grafikái láthatók rajta, és ez Berlin második legnépszerűbb turisztikai látványossága a Brandenburgi kapu után. Naponta ezren keresik fel csak ezt a falszakaszt − nyári napokon pedig tízezrek sétálnak a Spree folyó mellett húzódó hajdani "halálsáv" mentén. Néhány éve egy ötvenméteres részt már áthelyeztek, hogy helyet csináljanak egy csónakkikötőnek.

Az önkormányzat tervei szerint tavasszal kezdenék el építeni az ide tervezett 63 méter magas tornyot, amelyben 36 lakás kapna helyet, áruk négyzetméterenként 2750 és 7000 euró között alakulna. A gyalogos- és kerékpároshidat egy a második világháborúban lerombolt átkelő helyén építenék fel, ezt a projektet 2015-ben kezdenék el. A beruházások ellen tiltakozókat támogatják a Spree partján lévő szórakozóhelyek is, amelyek féltik a turizmusból származó bevételüket.