Az Európai Parlament (EP) leszavazta a széndioxidkvóta-kereskedelmi rendszer megtámogatását célzó változtatási tervet. Az elképzelés szerint a rendszerbe új életet leheltek volna az árak olyaténképpeni megtámogatásával, hogy egy időre, 2013 és 2015 között leállítják az EUA kvóták aukcióját. Vélemények szerint mintegy 900 millió és 1,7 milliárd között lehet a fölösnek minősíthető többletkvóták száma. Az ETS rendszerben több mint 12 ezer erőmű és ipari üzem kibocsátást lefedő egység forog. Az európai válság visszavetette az ipari termelést is, így tovább nőtt a kvótatöbblet.

A javaslatot támogató szakértők szerint a lépés nélkül nem csupán a kereskedési rendszer, de a klímavédelmi célok teljesülése is veszélybe kerülhet, mivel a túlságosan alacsony árak nem motiválják a nagy kibocsátókat energiahatékonyságot, környezetvédelmet fokozó beruházásokra.

Sosem látott esés

Nagyrészt a kvóta-többlet miatt, az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében (ETS) forgó egységek ára januárban 3 euró alá esett, de később 4 euró fölött stabilizálódott. Akkor az okozta az árcsökkenést, hogy az Európai Parlament energiaügyekben is illetékes bizottságának szavazásán nem ment át a kvótakereskedelmi árakat támogató intézkedéstervezet. Az egykor 30 euró körül kereskedett egységek ára a mostani szavazás után korábban nem látott mértékben, közel 50 százalékkal újabb rekord mélypontra, tonnánkénti 2,63 euróra hanyatlott. Közben a németországi tőzsdei villamosenergia-ár nyolcéves negatív rekordra, 39,60 euróra gyengült megawattonként.

Az ETS-ben mintegy 110 milliárd euró "mozog", fő célja, hogy az energetikai és ipari szereplők "zöldítését" mozdítsa elő, a jelenlegi szinten azonban már olyan olcsóvá váltak a kvóták, hogy gyakorlatilag nem alkalmasak erre. Elemzők szerint tonnánként 20 euró lehet az a szint, amikor például az energiatermelőknek már megérné alacsonyabb kibocsátású eszközökre váltani. A 2005-ben indult ETS jelenleg harmadik kereskedési időszakában van, a szabályozás alapján működése legalább 2020-ig biztosított, ami azt is jelenti, hogy adott esetben "nullás árak" kialakulásakor sem lehet megszüntetni.

Az ügyben egyébként igencsak megosztottak az európai politikai vezetők - ezt a mostani szavazatok megoszlása (334-315; 60 tartózkodott) is illusztrálja. A környezetvédelmi bizottság  támogatta a kvóták felfüggesztését, míg az ipari bizottság ellenezte azt. Noha a legnagyobb politikai erőnek számító Európai Néppárt inkább ellenezte a beavatkozást, a tagállamok több mint fele támogatta azt. Az EP magyarországi irodájának tájékoztatása szerint a képviselőcsoportok közül a bizottsági szavazás során a szocialisták, a zöldek és az északi baloldal támogatta Matthias Groote (szocialista, német) képviselő befagyasztást sürgető javaslatát arra hivatkozva, hogy a kibocsátási engedélyek árának emelkedése a zöld technológiák előretörését vonja majd maga után. A néppárti frakció, a konzervatív-reformerek és az euroszkeptikusok többsége viszont ellenezte a tervet. Néhányan az ETS teljes átalakítását szeretnék, és attól tartanak, hogy az engedélyek számának manipulálása elbizonytalanítja a piacot. Mások szerint a széndioxid-kvóta emelkedő ára az európai ipar versenyképességét is csökkenti, és a költségek végső soron a háztartások energiaszámláiban fognak megjelenni. Míg például az energiaellátása terén a szénre nagy mértékben támaszkodó Lengyelország a terv ellen foglalt állást, a választásokra készülődő Németország nem foglalt állást, miután hatalmas ipara az energiaköltségek emelkedésétől tart megvalósulása esetén.

Tovább egyeztetnek

A "visszatöltésnek" is nevezett tervezet a kudarc után további egyeztetésre visszakerül az Európai Parlament szakbizottsága elé. A túlságosan alacsony árak miatt kritizált rendszer megreformálása azonban nem kerül le teljesen a napirendről, a jelenlegi EU-elnök Írország szerint mindenesetre a tagállamok tovább dolgoznak majd a kompromisszum érdekében. Connie Hedegaard, az EU klímaügyi biztosa sajnálatát fejezte ki a szavazás kapcsán, és megerősítette, továbbra is jó átmeneti megoldásnak tartaná a kvóták kivonását, amíg további strukturális intézkedésekről nem születik döntés.