Elbukott a szocializmus-kísérlet Venezuelában

Nem sikerült továbbvinni szocialista forradalmát Hugo Chavez venezuelai elnöknek: hajszálnyival leszavazták alkotmányos reformtervét.
NAPI Online, 2007. december 3. hétfő, 11:34
Fotó:

Minimális, 51-49 százalékos arányban elvesztette az alkotmány reformjáról szóló népszavazást a radikálisan baloldali Hugo Chavez venezuelai elnök. A politikus célfotó-győzelemnek nevezte ellenfelei sikerét és arra kérte híveit, hogy bánatukban ne ragadtassák magukat erőszakos cselekedetekre. Az ellenzék hívei azonban örömünnepbe kezdtek, vezérük, Leopoldo Lopez, a főváros egyik kerületének polgármestere a demokrácia győzelmének nevezte a végeredményt, aminek hatása lesz egész Latin-Amerikára.

A referendumot szocialista forradalma újabb lépésének szánta a venezuelai elnök, ennek megfelelően hatalmának megerősítését habos tortába csomagolta. Az első három kérdés volt a tészta, a többi hab. Az első javaslat szerint 6-ról hét évre nőtt volna az elnök hivatali ciklusa és egy-egy személyt akárhányszor újra lehetett volna választani. A második javaslat megszüntette volna a nemzeti bank autonómiáját. A harmadik újraszabályozta volna a helyi közigazgatás szerkezetét. A negyedik szerint napi 8-ról 6 órára csökkent volna a munkaidő. Az ötödik 18-ról 16 évre szállította volna le a szavazási jogosultság korhatárát. A hatodik pedig kiterjesztette volna a társadalombiztosítást az informális gazdasági tevékenységben részt vevőkre is.

Chavez a hét végén azzal fenyegetőzött, hogy ha győz az alkotmányreform, majd ezt követően zavargások törnek ki, akkor azt az USA beavatkozásaként értékeli és leállítja az Amerikába irányuló olajszállításokat. Most azzal kell szembesülnie, hogy 2013-ban lejár a második mandátuma, és ezzel vége elnöki pályafutásának.

HOZZÁSZÓLÁSOK