A szlovákokat is elérte az elektromosroller-láz

Szlovákiában sokan követelték, hogy tiltsák le a rollerrel közlekedőket a járdákról, ez végül nem történt meg. A belügyminisztérium által rájuk vonatkozó szabályozás a vártnál enyhébbre sikeredett, de büntetésre még így is számíthatnak - írja az Infostart.
Szász Péter, 2019. október 13. vasárnap, 17:15
Fotó: Getty Images

Az elektromos rollerek iránti kereslet - Magyarországhoz hasonlóan - Szlovákiában is megnőtt az elmúlt években. Ezzel együtt az ezekre panaszkodó lakosok is egyre többen vannak - olvasható a portálon.

A jelenleg hatályos szlovák jogszabályok egyáltalán nem ismerik az elektromos roller fogalmát, így aki ezzel közlekedik, az gyakorlatilag gyalogosnak számít. A szlovák belügyminisztérium viszont még a nyáron benyújtott egy jogszabálymódosító javaslatot, amelynek értelmében a közúti közlekedésről szóló törvény a villanyrollerrel közlekedőket a gyalogosok kategóriájából a motor nélküli járművel közlekedők csoportjába sorolja át. Ez pedig annyit jelent, hogy a jövőben olyan szabályok vonatkoznak majd a rollerezőkre, mint a kerékpárosokra.

Az elkészült törvénymódosítás sokaknak okozott csalódást, a minisztérium ugyanis nem tiltja le a rollerezőket a járdáról, csupán előírja, hogy lassabban haladjanak.

A szlovák KRESZ-szabályok szerint a kerekezők is közlekedhetnek a járdán, ám nem gyorsabban, mint az emberi séta tempója. A rollerekkel való ütközések közlekedési balesetnek fognak számítani, aki rolleren megszegi az előírásokat maximum 50 eurós helyszíni bírságra számíthat, közölte a belügyminisztérium. A rolleresekre viszont, akárcsak a kerékpárosokra, nem lesz érvényes a zéró tolerancia, ami azt jelenti, hogy lakott területen, vagy kerékpárúton fél ezrelék véralkoholszinttel is büntetés nélkül rollerezhetnek.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK