Az ipari termelés és a külkereskedelem legutóbbi adatai arra vallanak, hogy a vártnál mélyebb recesszióban zárhatta a tavalyi évet a magyar gazdaság, ugyanakkor más aktivitási előrejelző mérőszámok derűlátásra adnak okot az idei élénkülés esélyeivel kapcsolatban - vélik pénteki értékelésükben londoni makrogazdasági elemzők.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai azt közölték, hogy követő jellegű becslésük alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal eshetett vissza szezonális kiigazítással számolt negyedéves összehasonlításban a tavalyi negyedik negyedévben. Az elemzők eddig 1,0 százalékos GDP-mínuszt vártak 2012 utolsó három hónapjára e számítási modell alapján.

A JP Morgan szakértői szerint ugyanakkor a 2013 elején mért, optimizmust megalapozó aktivitási jelzőszámok közül kiemelkedik az új exportmegrendelések állományának meredek, éves összevetésben 55 százalékos megugrása, valamint a magyar feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely januárban szintén meredeken, 6,8 ponttal 55,9-re - vagyis jóval a termelés visszaesésének és növekedésének mezsgyéjét jelző 50-es érték fölé - emelkedett.

Mindezek alapján az elemzők várakozása szerint a magyar gazdaság az idei első negyedévben a recesszióból stagnálásba megy át, a második negyedévben pedig már mérsékelt növekedés valószínű.

A JP Morgan közgazdászai 2013 egészére "zéróhoz közeli" GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban.