Élesedik a vita a németek és az unió között

Az Európai Központi Bank (ECB) olyan javaslatot készített az európai bankunióval kapcsolatban, amely homlok egyenest szembe megy az ezzel kapcsolatos német törekvésekkel. Eközben a német sajtó a tegnapi ECB-kamatcsökkentést bírálja.
Napi.hu, 2013. november 8. péntek, 18:01
Fotó: Napi.hu

Ütközőpályára állt az ECB a berlini kormánnyal szemben, miután olyan részleges véleményt készített a bankunióról, amely szerint erősen központosított, az eurózóna minden pénzintézetére kiterjedő közös felügyeletet kell létrehozni az európai jegybank szervezetén belül. A javaslat szerint az ECB-nek mint ellenőrző hatóságnak jogot kell kapnia arra, hogy tőkeemelésre kötelezze a fizetési gondokkal küszködő bankokat vagy szükség esetén be is zárathassa azokat.

Ez élesen szemben áll a német pénzügyminisztérium álláspontjával, amely szerint a közös felügyeletet alapvetően az illetékes nemzeti hatóságok hálózatának kell ellátnia. Berlin ezt azzal indokolja, hogy egy ennél szorosabb központosítás ellenkezik az európai alapszerződéssel. Az ECB azonban most úgy fogalmaz, hogy egy ilyen hálózat nem lenne elég hatékony, elég gyors és működtetése többe kerülne, mint a központi felügyeleté. A bank álláspontja szerint nincs szükség az alapszerződés módosítására - az elfogadott szabályokat kell újraértelmezni.

Rétestészta

Berlin és Brüsszel, illetve az ECB nézeteltérései a bankunióval kapcsolatban már eddig is komolyan fékezték az új rendszer bevezetését. A tét nagy: a bankunió lehet az eurótagországok szuverenitásának legnagyobb korlátozása a közös európai valuta bevezetése óta. A viták miatt a közös bankfelügyelet indítását egy évvel - idén év végéről 2015 elejéig - elhalasztották.

Az ECB mostani akciója elemzők szerint arra irányul, hogy elszigetelje a német kormányt a decemberi uniós csúcsértekezlet előtt. A tanácskozáson el kellene fogadni a bankunióval kapcsolatos megállapodást, hogy az még a jövő évi európai parlamenti választások és az Európai Bizottság újjáalakulása előtt életbe léphessen.

Kompromisszum

Jörg Asmussen, a bank kormányzótanácsának tagja - aki korábban a Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter munkatársa volt - úgy látja, van esély a kompromisszumra. A közös felügyeletet például kezdhetik a legfontosabb bankokon, majd idővel bővíthetik az ECB ernyője alá kerülő pénzintézetek körét.

Ez a kérdés azért érzékeny, mert Németországban fontos szerepet játszanak a kisebb, erős politikai kapcsolatokkal rendelkező tartományi bankok, miközben Franciaországban például három nagy országos pénzintézet kezében van a piac. A kisbankok bevonása mellett szóló legfőbb érv az, hogy ilyenek csődje miatt kellett uniós hitelért folyamodnia Írországnak és Ciprusnak. Az Anglo Irish, a spanyol Bankia vagy a ciprusi Laiki nem tartozik a nagy halak közé, de nagy galibát okozott.

Kettős mérce?

Jens Weidmann, a német központi bank elnöke vereséget szenvedett az ECB kormányzótanácsának tegnapi kamatdöntő ülésén - értékelte a német sajtó az európai jegybank kamatcsökkentését. Értesülések szerint a testületben a Bundesbank elnöke vezette a döntést ellenző csoportot. Hírek szerint a 23 fős testület jó egynegyede tartozhatott ide - tudósított az MTI.

Weidmann és társai a kamatcsökkentéssel megvárták volna a decembert, amikor az ECB közzéteszi friss 2014-es inflációs prognózisát. Mario Draghi, az ECB elnöke az alacsony inflációval és inflációs várakozásokkal indokolta a kamatvágást.

Németországban az euróövezet átlagának kétszerese az infláció, ezért elemzők szerint bank kamatpolitikája nekik már túl laza. A német központi bank például nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy az ingatlanárak nagyon felszöktek sok német városban.

Az ECB csak a válságban lévő dél-európai országokra figyel - mondta Michael Hüther, az IW gazdaságkutató intézet igazgatója. Németországnak káros a nagyon olcsó pénz. Szerinte mindenekelőtt a dél-európai bankok mérlegét kellene megtisztítani a behajthatatlan hitelektől, enélkül semmilyen lépés, így a kamatcsökkentés sem segíthet az eurózóna gazdaságán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.11.09 15:59

Élesedik a vita a németek és az unió között
-"Csapataink 04 órától viszonozzák a tüzet"-Adolf Hitler 1939 szeptember 01.
Ez van,csak gazdasági téren...még szerencse.Persze idővel ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.11.09 00:10

@newyork12: egezery = egy, job = jobb (ezt mindig az angol google valtoztatja "job"-ra mert azt gondolja hogy az allas, melo angol szorol van szo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.11.09 00:01

@hat106: Mi van Ocsi probalod megjatszani az okoskodo nemetet mikor csak egy olyan kis orszagnak vagy a polgara aminek semmi de semmi beleszolasa nincs a 18 eurosorszag kozponti bankpolitikajaba? A dolgok nem ugy neznek ki ahogy leirod hanem ahogy szeretned latni. Hogy a deliek kovettek el sok hibat az nem vitas de hogy a vegszamlanak egezery nagy reszet a gazdag nemetek fogjak fizetni az elkerulhetetlen. Nem tetszik nekik? Nekem se tetszene a helyukben de nincs valasztasi lehetoseguk. Tavolrol ok profitaltak es profitalnak a legtobbet az EU-bol. Ha tobbszaz milliard eurojukba is kerulne a deli szamla meg akkor sem bujhatnanak ki elole mert nekik erne meg legkevesbe kilepni az uniobol. Nincs valasztasi lehetoseguk. Draghi meg szazszor job mint az a hulakepu Trichet. A nemeteknek sem marad mas hatra mint ugralni a vezenyletere. A nemeteket kulonben senki sem sajnalja. Miert sajnalna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.08 19:51

@Azazello:

Draghi fogóban van.
Ameddig a túlsúlyban lévő német befolyású uniós bizottságnak kell megfelelnie semmire sem képes.
Sőt!
Igazából töketlen.
Egy normális megoldást nem raktak le az asztalra: gyerekek ez van!
Még a hibáikat sem hajlandóak beismerni.
Ha tökös lenne önként ment volna, mint XVI. Benedek.
Szánalamas...látszat intézkedésekre nincs szükség.
Így is százezer milliárd euró elúszott miattuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.11.08 19:33

@hat106: szerintem Draghi komoly előrelépés Trichet után. Tegnap óta személy szerint kicsit jobban szeretem :-)

Amúgy a németeket annyira nem sajnálom, ők a monetáris unió legnagyobb nyertesei (beleértve az általuk fizetett traszfereket is)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html