"Senki sem örülhet ennek a kemény költségvetésnek" - mondta Evklídisz Cakalotosz pénzügyminiszter még a szavazás előtt. A jövő évi büdzsé 5,7 milliárd euróval kurtítja meg a görög állami kiadásokat, ezen belül 1,8 milliárdot a nyugdíjakból, félmilliárdot pedig a védelmi célú költésekből vonva el.

A költségvetési számokat 153 szavazattal, 145 ellenében hagyta jóvá a szigorúan pártvonalak mentén megosztott 300 tagú parlament. Az igennel voksolók kivétel nélkül az athéni kormányt irányító, radikálisan baloldali Sziriza és a jobboldali-nacionalista koalíciós partner, a Független Görögök (ANEL) soraiból kerültek ki.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök baloldali kormányára nagy nyomás nehezedik a közvélemény részéről, hogy mutasson végre fel kézzel fogható előnyöket a megszorításokba belefáradt görög társadalom számára. A görög parlament november második felében fogadott el újabb takarékossági intézkedéseket, hogy szabaddá tegye az utat annak a 86 milliárd eurós, újabb nemzetközi hitelcsomagnak a folyósítása előtt, amelyet az euróövezet kormányai nyáron szavaztak meg az eladósodott Görögország számára.

A kormány a gazdaság stagnálását jósolja az idei évre, és 0,7 százalékos visszaesést 2016-ra. A korábbi előrejelzések 2,3, illetve 1,3 százalékos recesszióval számoltak. Ciprasz miniszterelnök a parlamentben azt mondta, hogy a növekedés 2016 második felében térhet vissza a görög gazdaságba, és hogy egy erőteljes idegenforgalmi szezonnal éves szinten is elkerülhető lesz a recesszió.

A költségvetés számai szerint ugyanakkor a görög államadósság jövőre - a tervezett kiadáscsökkentés és bevételnövelés ellenére - 327,6 milliárd euróra nő majd, és a hazai össztermék (GDP) 187,8 százalékára emelkedik az idei 180,2 százalékos arányról.

Az ellenzék ideiglenes vezetője, a konzervatív Új Demokrácia párthoz tartozó Jannisz Plakiotakisz a szombati parlamenti vitában azzal vádolta Ciprasz kormányát, hogy "borravalóvá fokozza le a nyugdíjakat", és hogy a költségvetési terv egészében véve "növekedésellenes" és "társadalmilag igazságtalan".