Elfogadták a költségvetés, így lemond Monti

A római parlament alsóháza pénteken megszavazta a szakértő miniszterek kidolgozta költségvetést, Mario Monti kormányfő (képünkön) pedig ennek nyomán este az államfői palotában benyújtja lemondását.
MTI, 2012. december 21. péntek, 18:56
Fotó: Napi.hu

A 309 igen, 55 nem szavazattal és 5 tartózkodással a képviselőház egyszeri bizalmi szavazással elfogadta a költségvetést. A Silvio Berlusconi volt kormányfő vezette ellenzéki Szabadság Népe (PdL) képviselői is igennel szavaztak, miután a PdL december 6-án megvonta a bizalmat a Monti-kormánytól.

A voksolást követően Mario Monti és miniszterei megkezdték a szakértői kormány utolsó ülését. Monti még péntek este az elnöki palotába megy, és benyújtja lemondását Giorgio Napolitano államfőnek. Ezt maga Monti erősítette meg a külügyminisztériumban tartott nagyköveti értekezleten. Úgy fogalmazott, hogy "nem a maják jósolta világvége vetett véget a szakértői kormánynak". Hozzátette: "Nehéz 13 hónap volt, de talán a mi érdemünk is, hogy sikerült megfékezni az euróövezet válságát".

Monti lemondása nyomán Napolitano szombat-vasárnap a szenátus és a képviselőház elnökével egyeztet, majd feloszlatja az olasz parlamentet. A február 24-25-re tervezett választások időpontját az államfő december végéig erősíti meg.

Monti vasárnap év végi sajtótájékoztatót tart, melyen sajtóértesülések szerint hivatalosan is bejelenti politikai színrelépését a centrumerők élén, és bemutatja az úgynevezett Monti-listát vagy ennek programpontjait. Pénteki felmérések szerint a hivatalosan még meg sem alakult tömörülés 15,4 százalékon áll. A távozó miniszterelnök örökös szenátorként nem indulhat a választásokon, de a győztes párt vagy pártszövetség ismét miniszterelnöknek kérheti fel. A Monti nevével fémjelzett koalícióhoz a Pierferdinando Casini vezette Kereszténydemokrata Unió, a képviselőház eddigi elnöke, a Gianfranco Fini vezette Jövő és Szabadság Olaszországért és a Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke vezette Jövő Olaszországa csatlakozott, valamint a Monti-kormány miniszterei és a PdL-nek a Berlusconitól elszakadt tagjai. Az esetleges második Monti-kormányt a balközép Demokrata Párt is kész támogatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2012.12.21 21:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html