Elfogták a harmadik reptéri merénylőt - a hatóságok cáfolják (frissített)

A belga hatóságok szerda délelőtt elfogták Najim Laachraoui-t, a harmadik, még szökésben lévő merénylőt, aki előző nap részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben - jelentette a La Derniére Heure című helyi lap. A hatóságok cáfolják, de hamarosan hivatalosan is tájékoztatják a közvéleményt.
MTI, 2016. március 23. szerda, 11:10
Fotó: MTI/EPA

Az újság tájékoztatása szerint a 24 éves férfit a belga főváros Anderlecht nevű negyedében sikerült elfogni. A belga szövetségi ügyészség a Bloomberg szerint cáfolta, az elfogott ember nem Najim Laachraoui. Erről hivatalos tájékoztatást délután 1:00 órakor adnak.

Najim Laachraoui-t nagy erőkkel keresi a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

Róla nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A belga rendőrség által 2016. március 21-én közzé tett kép Najim Laachraoui-ról
MTI/EPA

 

A helyi sajtó korábban arról számolt be, hogy azonosították mind a három repülőtéri merénylőt, és ezen információk szerint a zaventemi öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraoui.

Az RTBF belga közszolgálati televízió azonban rendőrségi forrásokra hivatkozva később azt közölte, hogy Ibrahim a légikikötőben robbantotta fel magát, Khalid pedig fél órával később az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson. Ezen értesülések szerint a második repülőtéri kamikaze kiléte továbbra is ismeretlen.

A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.
A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább 31 ember életét vesztette, és nagyjából 260-an megsebesültek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2016.03.23 17:29

Szerintem is - minimum egy világ-szintű TV közvetítés keretében - kerékbe törés, vagy karóbahúzás!
Hadd szórakozzon végre az a sokat szenvedett európai nép - a tetvesen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.03.23 11:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html